Hypothecaire kredieten doven uit

Hypothecaire kredieten doven uit

Immo, Nieuws

De fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten dooft uit. De bevoegdheid verhuist naar de gewesten. Vlaams minister voor begroting Philippe Muyters heeft geen enkel idee over wat er met de hypothecaire kredieten zal gebeuren. 'We hebben hierover nog niet gesproken in de Vlaamse regering.'

De fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten zoals die nu bestaat, wordt vanaf 2014 afgeschaft. De bevoegdheid wordt overgeheveld naar de deelstaten. Als Vlaanderen, Wallonië en Brussel de aankoop van een woning fiscaal willen blijven ondersteunen, moeten ze met belastingkredieten of -kortingen werken. Dat is volgens De Tijd een onbelicht gebleven gevolg van het akkoord over de zesde staatshervorming.

Nieuw systeem

De gewesten moeten tegen 2014, wanneer de overheveling van de bevoegdheden een feit moet zijn, een nieuw systeem op poten zetten om woningen betaalbaar te houden. Ze kunnen het systeem van de hypothecaire aftrek immers niet gewoon overnemen. In dat geval zouden de gewesten een impact hebben op de belastbare basis terwijl afgesproken is dat dat een federale bevoegdheid blijft.

Koffiedik kijken

Voor de lopende hypothecaire kredieten verandert niets. “Die stock van het verleden wordt gewoon behouden”, luidt het in regeringskringen. Wat de deelstaten vanaf 2014 voor nieuwe hypothecaire kredieten precies zullen doen, is koffiedik kijken. In theorie is het perfect mogelijk dat de gewesten een systeem met belastingkredieten of -kortingen uitwerken, waardoor er in de praktijk weinig of niets verandert.

‘Over deze maatregel is nog niet gesproken binnen de Vlaamse regering’

Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) heeft op dit moment geen zicht op de impact van de overheveling van de fiscale aftrek voor hypothecaire kredieten. “De krant praat over middelen die overkomen, maar in hoeverre dekken die de uitgaven? Dat weten wij nog niet”, klonk het op de VRT-radio. “Over deze maatregel is nog niet gesproken binnen de Vlaamse regering.”

‘Een en ander nog heel onduidelijk’

De deelstaten mogen niet ingrijpen op de belastbare basis, waardoor een nieuw systeem met belastingkredieten- of kortingen zal nodig zijn. Op zich vindt Vlaams begrotingsminister Muyters de overheveling een goede zaak. “De woningnood en de behoeften zijn erg verschillend in Vlaanderen en Wallonië”, verduidelijkt hij. “Maar ook voor ons is een en ander nog heel onduidelijk.” Zo weet de Vlaamse regering nog niet “hoeveel middelen vandaag nodig zijn om de maatregelen door te trekken”. “Wat zou dat kosten naar de toekomst toe?”, vraagt Muyters zich af.

Tegen medio februari wil de Vlaamse regering in kaart brengen welke bevoegdheden precies overgeheveld worden naar de deelstaten. “Dan zullen we kijken wat juist overkomt qua middelen en bevoegdheden. Over onduidelijkheden zullen we dan nadien in dialoog treden met de federale regering”, aldus nog N-VA-minister Muyters.Kiest Vlaanderen voor ongewijzigd beleid, dan zullen de middelen die samen met de bevoegdheid voor de hypothecaire aftrek overgeheveld worden voldoende zijn. “Of er voldoende geld zal zijn of niet, heeft te maken met de appetijt van de gewesten om zware of lichte ondersteuning te geven”, verduidelijkte federaal minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) op de VRT-radio.

‘Geen groter voordeel voor rijkere mensen’

“We gaan niet dicteren wat ze ermee moeten en mogen doen, maar de middelen worden overgeheveld”, verzekerde Vanackere. Al voert de federale regering er wel eerst nog een sanering op door, waardoor “rijkere mensen hetzelfde en geen groter voordeel krijgen”.

“Wie bij het oude wil blijven, zal dus voldoende middelen hebben”, vervolgde de CD&V-vicepremier. “Maar waarom moet het dan per se hervormd worden? Men wil net veranderen, met de bedoeling dat het beleid beter aansluit bij de realiteit in de verschillende gewesten.”

Dat Vlaams minister Muyters nog geen precies zicht heeft op de situatie, noemt Vanackere “niet abnormaal”. “Dat moet in kader van de staatshervorming nog in een wet gegoten worden en is sowieso niet iets wat dit jaar al doorgevoerd zal worden”, klonk het nog.

(Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels