Hypothecaire leningen binnenkort niet meer aftrekbaar?

Hypothecaire leningen binnenkort niet meer aftrekbaar?

Immo, Nieuws

De fiscale aftrek van fiscale leningen moet in zijn huidige vorm worden afgeschaft. Dat adviseert de Vlaamse Woonraad aan de Vlaamse regering.

De fiscale aftrek op hypothecaire leningen levert elke belastingplichtige ieder jaar zo’n 1.300 euro op. Dat berekende de Vlaamse Woonraad.

Het feit dat hypothecaire leningen aftrekbaar zijn van de belastingen, zorgt ervoor dat nergens anders ter wereld zoveel mensen eigenaar zijn van een eigen huis. Belgen steken hun spaargeld in een eigen woning.

Door de staatshervorming verhuist de bevoegdheid om deze belastingen te innen van de federale regering naar de Vlaamse. De Vlaamse Woonraad stelt nu voor om de fiscale aftrek te herzien, ook voor bestaande leningen, zo meldt de VRT.

Volgens de Vlaamse Woonraad is de zogenaamde woonbonus (het voordeel van een eigen huis) op termijn onbetaalbaar voor de gewesten. Als huidige en toekomstige eigenaars dezelfde voordelen blijven genieten, ontspoort de Vlaamse begroting.

De fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen zou er ook voor zorgen dat huizen onnodig duur worden.

De Vlaamse regering heeft eerder al aangegeven dat ze de hypothecaire aftrek niet op dezelfde manier wil organiseren als dat vandaag gebeurt, maar wel alternatieven te overwegen.

Een vermindering van het belastingvoordeel of zelfs de volledige afschaffing ervan, zou bijzonder slecht nieuws zijn voor jonge bouwers of mensen die pas een huis gekocht hebben. Wie nog lange tijd zijn lening moet afbetalen heeft daarin het fiscaal voordeel ingerekend.

De Vlaamse regering heeft intussen laten weten dat wie nu al een hypothecaire aftrek geniet, die niet zal verliezen wanneer de bevoegdheid naar de gewesten overgaat. “De Vlaamse regering verzekert dat de lopende engagementen door haar zullen nagekomen worden”, beklemtonen minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

(EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels