Hypotheekmarkt blijft dalen

Immo, Nieuws

De hypotheekmarkt in België zet zijn dalende trend voort. Het aantal verstrekte woonkredieten lag in mei 37,7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar en ook de bedragen lagen ruim 18 procent lager.

De neergaande trend versnelt trouwens: in maart en april lag het aantal verstrekte kredieten respectievelijk slechts 20 en 30 procent onder het niveau van vorig jaar. De cijfers zijn afkomstig van Febelfin, de federatie van de financiële sector. Als verklaring wordt verwezen naar het wegvallen van een aantal maatregelen ter bevordering van energiebesparende investeringen.

Het voorbije jaar bleek dat de zogenaamde “groene kredieten” veel succes kenden en de hypotheekmarkt een boost gaven. En het ziet ernaar uit dat de dalende trend nog even zal aanhouden: ook de aanvragen voor een hypothecair krediet lagen in mei ruim 28 procent onder het peil van mei vorig jaar.

“Consument wordt gegijzeld”
De consument wordt gegijzeld als hij een hypothecair krediet aangaat, zo beweert onder meer de Federatie van Verzekeringsmakelaars (FVF). Het kredietaanbod -zoals de rentevoet- wordt immers vaak gekoppeld aan het afsluiten van een brandverzekering, een schuldsaldoverzekering en/of een levensverzekering gedurende de hele looptijd van het krediet.

“De koppeling heeft zeer negatieve gevolgen voor de consument”. Het aangaan van een woonkrediet is één van de belangrijkste beslissingen in het leven van de Belg. Het bindt de klant voor een periode van tegenwoordig 25 jaar of langer, aan een financiële instelling. Voor het verkrijgen van een gunstige rentevoet worden echter veelal voorwaarden opgelegd voor het afnemen van andere financiële producten, en dat is volgens de FVF in het nadeel van de consument.

“Hij ziet onvoldoende in dat hij voor dat voordeel een prijs betaalt. Hij aanvaardt minder goede waarborgen voor zijn verzekeringen, hij aanvaardt een duurdere premie,…”, luidt het in een nota, samen met de makelaars van BVVM, Feprabel en verbruikersorganisatie Oivo.

De verzekeringsmakelaars zien daarnaast ook een juridisch probleem. “Door deze praktijken wordt de consument de facto een aantal rechten die hem door de wetgever worden toegekend, ontnomen. Zo kunnen onder meer bepaalde wettelijke opzeggingsrechten niet langer uitgeoefend worden”. Ze menen ook dat de koppelverkoop ingaat tegen zowel de letter als de geest van de Wet betreffende Marktpraktijken en Consumentenbescherming. FVF, Feprabel, BVVM en Oivo roepen de overheid op een einde te maken aan deze koppelverkoop. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels