Icynene: soepele en ademende isolatie

Icynene: soepele en ademende isolatie

Isolatie, Materialen, Ruwbouw

Ze zijn minder gekend dan de klassieke isolatiematerialen onder de vorm van (half)stijve platen, dekens of in bulk, toch pakken ook de isolatieschuimen uit met heel wat troeven.

Schuimen worden al reeds lange tijd gebruikt als isolatiemateriaal. Isolatieschuimen worden in vloeibare vorm op het oppervlak geprojecteerd waarna ze door het contact met de lucht gaan uitzetten en hard worden. PUR-schuim is waarschijnlijk het meest gekende isolatieschuim, maar sinds enkele jaren verovert ook Icynene de Europese markt. En met reden. Het is soepeler, minder schadelijk en ademt beter.

Icynene werd al in de jaren 1980 ontwikkeld in Canada, maar wint sinds een aantal jaar ook bij ons aan succes. Op het eerste gezicht lijkt het isolatiemateriaal sterk op concurrent polyurethaanschuim. De samenstelling en eigenschappen verschillen echter grondig.

Luchtbellen

© Delhez Systèmes/Icynene

De precieze samenstelling blijft weliswaar een productiegeheim: we weten alleen dat het hars, olie en water bevat. Door de toevoeging van water tijdens de plaatsing, ontstaat bijna onmiddellijk een chemische reactie.

Na het verdampen van het water, nemen een massa luchtbelletjes de plaats van het water in. Het zijn die luchtbellen die verantwoordelijk zijn voor de isolerende kwaliteiten van het product. Bovendien maken ze het materiaal ook minder schadelijk voor de gezondheid dan gelijkaardige isolatiematerialen, die gaselementen bevatten in de plaats van luchtbellen.

Soepel materiaal

Icynene wordt verkocht als geprojecteerd, soepel isolatieschuim met een lage dichtheid en open cellen. Het hecht zich op quasi elke ondergrond – horizontaal of verticaal – en blijft soepel. Het kan zich met andere woorden aanpassen aan de bewegingen van een staal- of houtskelet. Net als met andere geprojecteerde isolatieschuimen, kan je met Icynene de kleinste hoekjes bereiken. Het gaat om een ademend en luchtdicht materiaal dat niet makkelijk verzakt.

© Delhez Systèmes/Icynene

De lamdbawaarde van Icynene ligt wel iets lager dan PUR-schuim (0,025 tot 0,027 W/mK), waardoor je een dikkere laag nodig zal hebben om een voldoende isolatieniveau te  halen.

In het kort

  • Samenstelling

Icynene is het resultaat van een reactie tussen twee vloeibare componenten die met elkaar werden vermengd en op de ondergrond worden geprojecteerd.

  • Vorm

Soepel, geprojecteerd schuim

  • Lambdawaarde

0,038 W/mK

  • Dichtheid

zowat 8 kg/m³

  • Brandgedrag

Icynene dooft vanzelf uit.

  • Vochtgedrag

Dampdoorlatend, niet aan bederf onderhevig.

  • Toepassingen

Hecht zich op elke horizontale of verticale ondergrond, met uitzondering van plastic, polypropyleen en polyethyleen.

  • Plaatsing

De plaatsing neemt niet veel tijd in beslag. Twee vakmensen kunnen zowat 270 m² schuim (in een laag van 10 tot 15 cm dikte) aanbrengen in één dag. Bijkomend voordeel is dat de isolatie en de afdichting meteen zijn verzekerd. De plaatsing van een regenscherm is wel noodzakelijk.

  • Milieu-impact

Icynene is een gezond materiaal, een schuim waarvoor weinig grondstoffen nodig zijn (99% lucht tegenover 1% grondstof). De productie vindt echter plaats in Canada.

  • Kostprijs

Tussen 20 en 30 euro/m² voor 10 cm dikte, plaatsing inbegrepen afhankelijk van de complexiteit van de plaatsing.

© Delhez Systèmes/Icynene

Tekst Xavier Debourse

Beeld © Delhez Systèmes/Icynene

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels