Bekijk de galerij In beeld: Aanbouw met een hoek af

In beeld: Aanbouw met een hoek af

Nieuwbouw halfopen, Renovatie, Renovatie halfopen, Reportages

Oplossingen verzinnen voor de woonbehoeften van vandaag en oud en nieuw met elkaar laten versmelten. Dat is wat Dominique en Birgit samen met het team van B-bis architecten tot een goed einde brachten met de realisatie van een originele uitbreiding. Eentje met een hoek af. Letterlijk.

Toen het echtpaar hun toekomstige woning zag, was het meteen verkocht. Het huis maakte oorspronkelijk deel uit van een tweewoonst uit de jaren 1930. Stevig en gezond aan de buitenkant maar binnen totaal uitgeleefd. “Tegelijk had het huis wel charme en bezat het een aantal oude elementen waar wij als liefhebbers van tweedehandsspullen belang aan hechten”, vult Birgit aan.

Aanbouw

Het was duidelijk dat het huis moest worden gestript én uitgebreid, zeker omdat het gezin met de komst van Arthur plaats nodig had. Ze klopten aan bij het team van B-bis architecten en zaten meteen aan het juiste adres. Een heldere aanbouw op de plaats van de aftandse veranda leek de meest voor de hand liggende oplossing. De rest van het gelijkvloers zou worden herschikt. De ingreep moest niet alleen voor extra leefruimte zorgen, maar de woning – die was opgedeeld in aparte ruimtes – ook opentrekken en de nodige zuurstof geven.

De architecten moesten wel rekening houden met een ogenschijnlijk klein detail: de gemene muur waartegen de woning is gebouwd, maakt een vreemde uitsprong en is daarmee breder richting de tuin. Om de uitbreiding een mooi rechthoekig plan te bezorgen, leunt ze niet tegen de gemene muur, waardoor er een soort kleine patio of binnentuin ontstaat. “Op die manier konden we eveneens licht binnenhalen aan de kant van de keuken. Achteraan stroomt het licht binnen via het grote schuifraam, dat verder doorloopt op de zijkant. In diezelfde zijmuur zit nog een laag raam. En een lichtstraat in het dak maakt de lichtinval in dit nieuwe volume compleet”, zegt collega-architect en tevens projectleider Pieter-Jan Grillet.

Lees ook > Je woning uitbreiden: de 5 tips

Schuin tuinraam

Nog een opvallend detail in de uitbreiding is de positie van het schuifraam. Het is niet recht, maar schuin geplaatst. “We wilden die hoek openbreken om het zicht op het mooie oude tuinhuis niet te belemmeren”, aldus de architecten. Het is ook de reden waarom het raam op de zijkant doorloopt. “Zo konden we ook de nodige ruimte scheppen om comfortabel naar de tuin te gaan.” Twee schuin uitlopende treden overbruggen het hoogteverschil van 40 centimeter.
Voor de vloer viel de keuze op blauwgrijs gepolierd beton. De uitbreiding zelf is bekleed met Thermowood – naaldhout dat via een verhittingsproces bestand is tegen vocht en schimmels – afgewerkt met twee lagen zwarte beits.

Hergebruik

De uitbreiding biedt onderdak aan de keuken en eetplaats. Toch wilden de eigenaars niet dat specifieke keukengevoel. “Het moest een multifunctionele plek worden waar je onder andere ook kan koken”, merkt Sebastiaan op. De architecten ontwierpen daarom een massieve kastenwand in berkenfineer.

Dominique en Birgit houden namelijk van vintage en tweedehandsspullen. “De tafel van de eetkamer is afkomstig van een klooster. Ook de stoelen en de kast, het wandrek waar de kinderen op spelen in de aanbouw, zijn stuk voor stuk recuperatiematerialen. De fauteuil en de bank in de zithoek idem dito. Al deze objecten passen perfect bij de sfeer die we in onze woning willen creëren. Het ecologische aspect is mooi meegenomen.”

Tekst Jos Segaert – Foto’s Liesbet Goetschalckx

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels