Bekijk de galerij In beeld: Box-in-box-renovatie van een oude hoeve

In beeld: Box-in-box-renovatie van een oude hoeve

Renovatie open, Reportages

Het droomhuis van Maarten Vanachter en zijn echtgenote bevond zich al jarenlang vlak onder hun neus: een typische Vlaamse langgevelhoeve die al verschillende generaties in de familie zat. Ze twijfelden dan ook geen seconde toen ze verkocht werd. Samen met Seppe Jespers van RANT architecten gaven ze de authentieke hoeve een modern hart.

Box-in-box

Hoewel het gebouw in slechte staat was, was het geen optie om het helemaal af te breken. De nieuwe eigenaars wilden de bestaande constructie, en vooral de sfeer, zo goed mogelijk bewaren. En zo kwamen ze in samenspraak met hun architect Seppe Jespers uit bij het box-in-box principe. “Box-in-box mag je best letterlijk interpreteren”, zegt Seppe. “Het hele huis staat praktisch los van de oorspronkelijke constructie. De gevel staat wel nog overeind, maar aan de binnenkant is alles nieuw. Het is als het ware een huis in een huis.”

Na het gieten van een algemene funderingsplaat die de stabiliteit van het bestaande gebouw garandeert, werd het houtskelet geplaatst dat de structuur van de ‘nieuwe’ woning binnen de hoeve vormt.

Isoleren aan de binnenzijde

De hoeve aan de buitenzijde isoleren was uiteraard uitgesloten, dus werd het houtskelet een stukje van de buitenmuur af geplaatst. Daardoor ontstond er tussen de bestaande muren en nieuwe structuur een klassieke, geventileerde spouw die droog blijft en waaruit eventueel vocht kan ontsnappen. “Op sommige plaatsen hebben we die ‘spouw’ zo ruim gemaakt dat het bruikbare ruimte werd, zoals voor de inkomzone en het terras”, aldus de architect.

De isolatie kwam volledig in de structuur van het houtskelet te zitten, zo ging binnen geen kostbare ruimte verloren. De keuze voor het isolatiemateriaal viel bewust op ingeblazen cellulose – ook papiervlokken genoemd – gemaakt van gerecycleerde kranten. Niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor de portefeuille.

Natuurlijke lichtinval

In zijn ontwerp hield de architect zo veel mogelijk rekening met de bestaande ramen in de buitenschil. Eén dichtgemetselde opening werd weer opengemaakt en er kwamen twee nieuwe ramen bij. Dat was tenslotte ook hoe het er vroeger aan toe ging: als de boer meer licht nodig had, maakte hij gewoon een extra raam. “Dat hoort bij de uitstraling van zo’n hoeve”, vindt Maarten.
Om nog meer licht te oogsten werden sommige van de oude dakpannen vervangen door tweedehands glazen dakpannen in een willekeurig patroon. Dit lokt een speels lichtspel uit met minimale impact op de buitenzijde. Zelf plaatste Maarten ook nog een extra dakraam. Dat was trouwens niet het enige wat hij voor zijn rekening nam. “Veel van de werken heb ik zelf uitgevoerd. Dankzij de verbouwing van onze vorige woning kon ik al rekenen op wat ervaring en had ik ook al kennisgemaakt met verschillende ecologische materialen. Dit keer besloten we er echter een goede architect bij te halen, wat een groot verschil maakte.” (lacht)

Zwaluwnest

Het opzet van dit project was om een comfortabele woning te maken zonder de charme van de bestaande boerderij op te offeren. Daar zijn ze volgens de architect geweldig in geslaagd. “Vanuit alle leefruimtes die overdag gebruikt worden, kan je van binnenuit de hoeve nog ‘ervaren’. Door de ramen van de leefruimtes kijk je bijvoorbeeld enerzijds gewoon naar buiten, maar kan je ook de binnenzijde van de hoeve nog zien: de houten dakconstructie, de dakpannen, de bakstenen, de hooihaken… Maar wat ik zelf het leukste detail vind: je ziet ook nog de spinnenwebben en het stof die zich er over de jaren vergaard hebben.”
“Tijdens de werken is de werf nog gebruikt als broedplaats voor een familie zwaluwen”, vult Maarten nog aan. “Ik hoop dat ze in de spouwruimte opnieuw een comfortabel, ruim plaatsje vinden.”

Ontwerp RANT architecten

Tekst Sarah Hennin & Jurgen Naets
Foto’s Jasper Léonard

De volledige reportage lees je in het novembernummer van Ik ga Bouwen (nr. 425). Je kan het project trouwens ook bezoeken tijdens de opendeurweekends van Ecobouwers Opendeur.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels