Bekijk de galerij In beeld: Brusselse stadswoning ondergaat heldere transformatie

In beeld: Brusselse stadswoning ondergaat heldere transformatie

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Het upgraden van bestaande gebouwen in onze hoofdstad kan tot iets moois leiden. Dat bewijst dit renovatieproject van een typisch Brusselse woning. Spotless Architecture liet er een mooi visitekaartje achter.

Deze bel-etagewoning in Elsene dateert uit de jaren 1920-1930. Het dak, de sanitaire voorzieningen, bijna alle vloeren en zowat de hele afwerking werden vernieuwd. Die ingrijpende renovatie gebeurde volgens het “klassieke” stramien dat de eigenaars voor ogen hadden: een grote leefkeuken, een eigen ruimte voor de ouders met dressing en badkamer, twee kinderkamers met badkamer, een logeerkamer met doucheruimte en een bureau. Daarbovenop wensten ze uiteraard zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te halen. De oplossing lag in een nieuwe, lichtrijke uitbreiding.

Nieuw volume

Voor de renovatie was dit een typisch Brussels huis met drie aansluitende kamers en een hele hoop bijgebouwtjes achteraan. Een daarvan gaf toegang tot de tuin via een oude trap. “Met dat allegaartje van volumes uit verschillende periodes zagen wij maar één logische oplossing: het donkere, onsamenhangende geheel slopen en in de plaats daarvan een grote uitbreiding bouwen met uitzicht op de tuin. Structureel was het natuurlijk ook eenvoudiger om tabula rasa te houden en een nieuw volume te creëren dat we dan meteen ook goed konden isoleren.” Met deze oplossing kon ook de leefruimte worden vergroot.

De ruimte optimaal benut

Zoals vaak in dit soort huizen lag de gang in het verlengde van de inkomhal, naast de trap, en leidde rechtstreeks naar de keuken en de keldertrap. Om deze verloren ruimte beter te benutten, werd een soort van functioneel sas ingericht tussen de basis van de traphal en de nieuwe keuken, over de volledige beschikbare hoogte. Aan de kant van de gang werden er wandkasten in gemaakt die dienst doen als vestiaire; aan de andere kant, van de keuken en gescheiden door een schuifdeur, werd een toilet geplaatst naast de kelderingang. Oorspronkelijk was er immers geen toilet op het gelijkvloers. Wel een op de tussenverdieping, naast een kleine badkamer, maar ook die twee vertrekken werden geëlimineerd.

Van a tot z

Het nieuw aangebouwde volume en de natuurlijke lichtstroom maken dit renovatieproject sowieso geslaagd. De bereidheid om de inrichting binnen en buiten door te trekken en zo een samenhangend, afgerond geheel te creëren draagt eveneens in hoge mate bij tot het knappe eindresultaat.

Ontwerp Spotless

Tekst Stephan Debusschere
Beeld Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels