Bekijk de galerij

In beeld: Cocon hoog boven de Leie

Renovatie gesloten, Woningreportages

Om een uitgewoonde arbeiderswoning binnen te loodsen in de 21e eeuw paste architect Jan Lefevere van het bureau Kaai 7 een even simpele als geniale kunstgreep toe: tijd. Door het pand vooraf te huren konden de ideeën in zijn hoofd ongestoord rijpen, en leken op het eerste zicht vrij drastische interventies ineens de logica zelve. Dat vond ook de stad Kortrijk, want de renovatie sleepte de Heritage Architectuurprijs 2016 in de wacht.

Soms moet je afbreken om te kunnen opbouwen. In het rijhuisje van Jan en Griet, lieflijk gelegen aan de Leie, werd de sloophamer dan ook niet gespaard: hoewel het koppel de basisstructuur wenste te behouden en een combinatie wilde doorvoeren van oud en nieuw, hield de kleine arbeiderswoning uit 1905 na hun passage nog weinig originele elementen over. “En maar goed ook”, vertelt Jan, “want de woning oogde aardedonker, was volkomen uitgeleefd en bovendien zat de circulatie helemaal scheef: omdat de trap het huis pal doormidden sneed, werd het tot een amalgaam van kleine kamertjes gereduceerd.”

Aanvankelijk huurde hij de woonst samen met zijn vriendin, maar het plan was wel degelijk om het huis op termijn te kopen. “Dat leverde ons heel wat voordelen op: doordat het huis zich op die manier traag maar zeker liet ontcijferen, kreeg ik als beginnend architect de tijd om mijn ideeën rustig vorm te geven.” De trap verhuisde daarop naar de achterzijde van het huis en de verdiepingen werden tot in de nok vrijwel volledig opengebroken. Kroon op het werk was een extra volume boven op de tweede verdieping. Een cocon met een prachtig zicht op de Leie.

De volledig reportage lees je in het nummer 412.

Tekst Katrien Bonne

Foto’s Yannick Milpas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels