Bekijk de galerij

In beeld: compact huis, groots uitzicht

Woningreportages

Een bouwgrond met veel troeven: een mooie oppervlakte, een goede oriëntatie en een panoramisch uitzicht over de vallei. Toch als je verder keek dan het smalle en steile perceel. Geen probleem voor het getrainde oog van een architect. Céline Van Impe bouwde er dan ook een licht en open huis met edele materialen dat discreet in de omgeving opgaat.

Je hebt zo van die plekken die enkel te vinden zijn wanneer het toeval een handje helpt. Zoals dit terrein aan de rand van Luik, op enkele minuten van de stad. Midden in het groen, helemaal op het zuiden gericht, met een uitzicht van bovenaf over de verstedelijkte vallei. Helemaal in de verte staat een eenzaam kerkje, op een heuvel die het omliggende gebied domineert. Architecte Céline Van Impe liet het toeval een rol spelen, zoveel is zeker, maar ze zette het lot ook naar haar hand door eindeloos rond te rijden op zoek naar een geschikt terrein. Tot ze dit vond. “Er stond een afgeleefd bordje ‘Te koop’. Het terrein was al lang op zoek naar een nieuwe eigenaar”, vertelt ze glimlachend. “Het had veel kwaliteiten, maar het was niet evident om het potentieel te zien. Eigenlijk was dit vroeger de tuin van het huis ernaast, dat dus vlakbij ligt. Het terrein was smal, steil… moeilijk dus!” Een bouwgrond met veel beperkingen. Met andere woorden, spek voor de bek van architecten.

De kandidaat-kopers – de architecte en haar partner – wilden zeker zijn van hun stuk en dienden eerst een voorontwerp in bij de dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente. “Ze waren enthousiast, dus hebben wij doorgezet. De eerste schetsen, die we maakten meteen nadat we het terrein gespot hadden, sluiten uiteindelijk nauw aan bij hoe het huis er nu uitziet.”

Tekst: Anne-Cathérine De Bast

Lees de hele reportage deze maand in Ik Ga Bouwen nr. 395.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels