Bekijk de galerij In beeld: compacte kubus herbergt twee woningen

In beeld: compacte kubus herbergt twee woningen

Nieuwbouw open, Reportages

Dit compacte witte volume herbergt twee woningen en bewijst dat je klein kan wonen zonder in te boeten op comfort of ruimtegevoel. Een rondleiding in de linkerwoning.

Op het eerste gezicht lijkt de kubus van tien bij tien meter slechts één woning te huisvesten. In werkelijkheid omvat hij twee koppelwoningen met elk een bewoonbare oppervlakte van 92 m², verspreid over twee woonlagen.

Architecturale puzzel

“Om dit compacte project vorm te geven hebben we lang nagedacht, enerzijds over hoe we de technieken konden stroomlijnen, anderzijds over de organisatie van de ruimte. Uiteindelijk kozen we voor inbouwmeubilair dat we speciaal voor dit project uittekenden”, vertelt een van de architecten van Blow Architectes.

Het open gelijkvloers kreeg een volledige inrichting met vaste meubels. Zo definieert een lang centraal meubel dat verschillende functies herbergt, de circulatiezones. Een opvallend grafisch element van hout integreert het meubel niet alleen in de ruimte, het loopt ook uit in de eettafel. Die zit verankerd om de ruimte optimaal te kunnen benutten. Iedere vierkante meter komt op die manier maximaal tot zijn recht zonder dat de bewoners er een benepen gevoel bij krijgen.

Optimaal ruimtegevoel

De doordachte interieurinrichting doet vergeten hoe klein de woning eigenlijk is. Aan het einde van de rit weegt het gevoel van ruimte zwaarder door dan de oppervlakte. De vloerverwarming op het gelijkvloers past in die logica: er hangen geen radiatoren omdat die vaak veel plaats innemen.

Binnen dezelfde redenering kregen alle technische leidingen een onderkomen in één koker. Die zit tegen de voorgevel om de afstand tot de aansluitpunten op straat zo kort mogelijk te houden.

Het resultaat is een compacte, maar heel comfortabele en goed uitgeruste woning. “Naast de eenvoud van het project en het gebruik van betaalbare materialen, zijn het vooral de beperkte afmetingen die de ‘woonkostprijs’ doen dalen. Een woning kan klein zijn maar toch heel functioneel, met veel opbergruimte”, besluit de architect.

 

Tekst Marie Delooz

Foto’s Caroline Dethier

 

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 417

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels