Bekijk de galerij In beeld: de materialen maken de woning

In beeld: de materialen maken de woning

Interieur, Renovatie appartementen en loften, Reportages

Vlak bij het levendige Bockstael-plein in Laken kochten de jonge architect Arthur Verraes en zijn vriendin een ruim tweeslaapkamerappartement. Met enkele relatief eenvoudige ingrepen en een uitgekiend materialenpalet gaven ze het zijn oorspronkelijke grandeur terug.

“Hoewel we in eerste instantie een beetje afgeschrikt waren door het gebrek aan licht binnenin, zagen we wel het potentieel van de prachtige ruimtes met hun hoge plafonds en majestueuze binnendeuren. Die originele grandeur terugbrengen was dan ook mijn voornaamste doel”, steekt de architect van wal.

Tropische binnentuin

Om het lange administratieve proces te vermijden besloot Arthur Verraes om geen grote structurele werken uit te voeren. De grootste verandering was het verplaatsen van de keuken naar het hart van het appartement, de middelste ruimte van een klassieke, typisch Brusselse enfilade. Op de plek van de oorspronkelijke keuken kreeg de badkamer met inloopdouche een plekje. En waar de badkamer ooit zat, kwam er een berging. Deze ingrepen maakten de indeling van het appartement logischer en zorgden ervoor dat de badkamer nu ook van daglicht kan genieten. 

Het oorspronkelijke terras sloot Verraes af met een groot raam en vormde het zo om tot een exotische binnentuin die zowel vanuit de slaapkamer als de badkamer te zien is. “Dankzij de opening naar de binnentuin vloeit er nu veel meer daglicht onze slaapkamer binnen. Samen met de witte kleur van de muren in het hele appartement zorgt dat ervoor dat het hier al een stuk minder donker lijkt. Bovendien is het fijn om wakker te worden met het uitzicht op de planten. Ook in de badkamer zorgen de planten voor een frisse toets. Ze laten voldoende licht door én vormen tegelijk een natuurlijke buffer die de privacy garandeert.”

Materialen combineren

Oorspronkelijk lag er een prachtige, originele betonnen vloer in het appartement. Hij was echter te beschadigd om hem te kunnen behouden. De architect ging daarom op zoek naar alternatieven. In de drie opeenvolgende ruimtes koos hij voor een parket van donker gebeitst eikenhout in Hongaarse punt, dat dankzij de doorlopende lijn rustiger, strakker en moderner oogt dan het visgraatmotief. In de rest van het appartement kwam een gietvloer. Zijn grijsgroene tint ziet er afhankelijk van de lichtinval telkens anders uit en vermijdt zo dat het geheel te steriel overkomt.

Ook voor de rest van de inrichting ging Verraes nauwgezet op zoek naar de juiste materialen. “Op Batibouw ontdekten we de grijsgroenige, uitgesproken, maar tegelijk neutrale natuursteen Ceppo di gres. Die gebruikten we zowel voor het keukenwerkblad en de spatwand, als voor de wastafel in het toilet en de badkamer. Door de vele spikkels valt het niet zo op als er een vlek op zit.”

In de keuken combineerde de architect dat duurdere werkblad met binnenkasten van Ikea en frontjes van het Deense Reform. Door massaproducten van Ikea, vintage spullen en nieuwe designstukken te combineren, kon het koppel het budget onder controle houden.

Tekst Elien Haentjens

Beelden Tim Van de Velde

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen nr. 413

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels