In beeld: de materialen maken de woning
Interieur, Renovatie appartementen en loften, Reportages
Vlak bij het levendige Bockstael-plein in Laken kochten de jonge architect Arthur Verraes en zijn vriendin een ruim tweeslaapkamerappartement. Met enkele relatief eenvoudige ingrepen en een uitgekiend materialenpalet gaven ze het zijn oorspronkelijke grandeur terug.
“Hoewel we in eerste instantie een beetje afgeschrikt waren door het gebrek aan licht binnenin, zagen we wel het potentieel van de prachtige ruimtes met hun hoge plafonds en majestueuze binnendeuren. Die originele grandeur terugbrengen was dan ook mijn voornaamste doel”, steekt de architect van wal.
Tropische binnentuin
Om het lange administratieve proces te vermijden besloot Arthur Verraes om geen grote structurele werken uit te voeren. De grootste verandering was het verplaatsen van de keuken naar het hart van het appartement, de middelste ruimte van een klassieke, typisch Brusselse enfilade. Op de plek van de oorspronkelijke keuken kreeg de badkamer met inloopdouche een plekje. En waar de badkamer ooit zat, kwam er een berging. Deze ingrepen maakten de indeling van het appartement logischer en zorgden ervoor dat de badkamer nu ook van daglicht kan genieten.
Het oorspronkelijke terras sloot Verraes af met een groot raam en vormde het zo om tot een exotische binnentuin die zowel vanuit de slaapkamer als de badkamer te zien is. “Dankzij de opening naar de binnentuin vloeit er nu veel meer daglicht onze slaapkamer binnen. Samen met de witte kleur van de muren in het hele appartement zorgt dat ervoor dat het hier al een stuk minder donker lijkt. Bovendien is het fijn om wakker te worden met het uitzicht op de planten. Ook in de badkamer zorgen de planten voor een frisse toets. Ze laten voldoende licht door én vormen tegelijk een natuurlijke buffer die de privacy garandeert.”
Materialen combineren
Oorspronkelijk lag er een prachtige, originele betonnen vloer in het appartement. Hij was echter te beschadigd om hem te kunnen behouden. De architect ging daarom op zoek naar alternatieven. In de drie opeenvolgende ruimtes koos hij voor een parket van donker gebeitst eikenhout in Hongaarse punt, dat dankzij de doorlopende lijn rustiger, strakker en moderner oogt dan het visgraatmotief. In de rest van het appartement kwam een gietvloer. Zijn grijsgroene tint ziet er afhankelijk van de lichtinval telkens anders uit en vermijdt zo dat het geheel te steriel overkomt.
Ook voor de rest van de inrichting ging Verraes nauwgezet op zoek naar de juiste materialen. “Op Batibouw ontdekten we de grijsgroenige, uitgesproken, maar tegelijk neutrale natuursteen Ceppo di gres. Die gebruikten we zowel voor het keukenwerkblad en de spatwand, als voor de wastafel in het toilet en de badkamer. Door de vele spikkels valt het niet zo op als er een vlek op zit.”
In de keuken combineerde de architect dat duurdere werkblad met binnenkasten van Ikea en frontjes van het Deense Reform. Door massaproducten van Ikea, vintage spullen en nieuwe designstukken te combineren, kon het koppel het budget onder controle houden.
Tekst Elien Haentjens
Beelden Tim Van de Velde
Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen nr. 413
Zicht vanuit de centrale inkomhal naar de woonkamer. Zowel de gietvloer in de hal als het donkere parket zijn nieuw. Alleen de terrazzoplintjes zijn stille getuigen van het verleden.
Aangezien het koppel geen televisie heeft, kozen ze voor een zetel die op verschillende manieren in de ruimte kan staan.
De leefruimte met balkon ligt aan de voorzijde van het appartement en baadt in het licht. De schoorsteenmantel is hier weggehaald, aangezien ze esthetisch en functioneel weinig bijbracht aan de ruimte.
Momenteel doet de tweede slaapkamer dienst als bureauruimte. Net als in de hal en de ruimte rond de badkamer, koos de architect er voor een subtiel grijsgroene gietvloer.
De majestueuze deuren zijn nog stille getuigen van de oorspronkelijke architectuur uit 1929. Dat het gebouw over een betonstructuur beschikt, zorgt voor een goede akoestiek.
De tafel is een ontwerp van het Gentse Tinel, de stoeltjes zijn van het ontwerperscollectief Vormen. Dankzij de materiaalkeuze en afwerking combineren beide ontwerpen een koude structuur met een warm oppervlak, dat – net als de kastfronten – na verloop van tijd een patina zal krijgen.
Om het budget onder controle te houden combineerde de architect erop los. Het binnenwerk van de keukenkastjes is van Ikea, de fronten zijn van het Deense Reform. Voor het werkblad en de spatwand viel de keuze op de uitgesproken, maar tegelijk neutrale natuursteen Ceppo di gres.
Zowel de dampkap als de indirecte verlichting zitten verstopt in een nis die boven de keuken werd voorzien. De staaf waaraan de keukenspullen hangen, is eigenlijk een gordijnroede.
De verlichting in de opeenvolgende ruimtes bestaat uit drie verschillende armaturen uit dezelfde collectie van het Canadese verlichtingsmerk Lambert & Fils.
In de middelste ruimte bleef de oorspronkelijke schoorsteenmantel wel staan. Ernaast hangt een stalen rek dat ontworpen is door Christophe Gevers voor BNP Paribas en dat het koppel via het Brusselse Rotor op de kop kon tikken, gecombineerd met eenvoudige rekjes van Ikea.
Rond het bed ontwierp de architect een kast op maat in wit geschilderd mdf. Hoewel de kast amper opvalt, biedt ze enorm veel bergruimte.
Dankzij de nieuwe opening in de hoek van de slaapkamer valt het licht via de groene binnentuin binnen. Die binnentuin zit op de plek waar zich oorspronkelijk een terras met toilet bevond.
Zicht vanuit de binnentuin naar de slaapkamer.
Zicht vanuit de badkamer op de tropische binnentuin, die het licht doorlaat, maar wel de nodige privacy garandeert.
De wastafel in de badkamer is op maat gemaakt, in dezelfde natuursteen als die in de keuken.
Twee plafondhoge deuren die 180 graden kunnen draaien sluiten de badkamer af van de gang.
Ook in de inloopdouche is de gietvloer doorgetrokken. Terwijl het plafond in de badkamer en de aansluitende hal verlaagd is, speelt de architect in de douche wel opnieuw de hoogte van het pand uit.