Bekijk de galerij In beeld: de ruimte optimaal benut

In beeld: de ruimte optimaal benut

Nieuwbouw gesloten, Reportages

Details maken het ontwerp! Dat weet ook Armand Eeckels van NU architectuuratelier. Hij experimenteerde volop in deze splitlevelwoning en maakte zelf een gelaserde stalen gevel en een gietvloer met vlindermotief. Ook het dakterras is niet alledaags dankzij een transparant scherm met dezelfde helling als een zadeldak.

Halfweg een bouwproject van architect veranderen? Het gebeurt meer dan je zou denken. Carl en Sarah deden dat ook en vroegen Armand Eeckels van NU architectuuratelier om de verbouwing van hun smalle en best wel kleine rijwoning in het Gentse Prinsenhof verder in goede banen leiden.

“Terwijl Sarah zeer sterk begaan is met de materialisering en vormgeving, staat Carl ook stil bij de essentie van de opdracht. In het kader van zijn beroep reist hij veel naar ontwikkelingslanden en is hij zich bewust van de weelde waarin we leven. De architectuur moest dus ‘dienend’ blijven, alle overbodigheid moest eruit. Voor ons was het dus zoeken naar het juiste evenwicht tussen de wensen van de bouwheer en die van de bouwvrouw”, legt Eeckels uit.

Splitlevel

Het huis is 4,5 m breed en 12,5 m diep en heeft geen relatie met een achtertuin of koer. Om toch een heel duidelijk gevoel van ruimtelijkheid te kunnen creëren op een grondoppervlakte van amper 56 vierkante meter, besloot de eerste architecte om er een splitlevelwoning van te maken, wat betekent dat de vloeren telkens een halve verdiepingshoogte ten opzichte van elkaar verspringen. Een trappartij koppelt alle verschillende niveaus aan elkaar: op de benedenverdieping is een garage met berging, op de eerste tussenverdieping bevindt zich het salon, nog een halve verdieping hoger zitten keuken en eetkamer, daarna komt de kinderslaapkamer en de hoogste verdieping is voorbehouden voor de masterbedroom met dressing en badkamer. De trap leidt verder door naar een dakterras. Eens je binnen bent, vergeet je eigenlijk dat de woning zo klein is.

Het voordeel van een splitlevel is dat je diagonaalverbindingen maakt in een verticale structuur. De verschillende ruimtes connecteren met elkaar en voelen daardoor groter aan. Tegelijk ontstaan er ook hoekjes, wat dan weer een gevoel van geborgenheid met zich meebrengt.” Het grootste nadeel volgens de architect is dat je op koude dagen het hele huis moet verwarmen, maar aangezien het volume niet zo groot is en alle wanden geïsoleerd werden, is dit nadeel beperkt.

Gelaserde voorgevel

Zoals we eerder al schreven, is het grootste nadeel van de splitlevels de verwarming. Er is een centraal verwarmingssysteem op aardgas. Om de stookkosten te beperken zijn de binnenmuren geïsoleerd met minerale wol. Ook de voorgevel is geïsoleerd en daarna bepleisterd, althans op de eerste en de tweede verdieping. Voor de benedenverdieping kon de architect de bouwheer enthousiast maken om met een geperforeerde stalen plaat te werken. Daar zit een garagepoort en een voordeur in verwerkt, en er zijn gaten in gelaserd. Ook hier ging de architect heel ver wat de detaillering betreft: de bel en de namen zijn ronde plaatjes in messing en toen Ada geboren werd, bezorgde hij zijn klanten een extra “muntje” met haar naam in gegraveerd om er bij te hangen. Ook een brievenbus is voorzien. “Normaal kost zoiets een fortuin, maar omdat ik het zelf gedaan heb, konden we dit voor een redelijke prijs realiseren. Voor mij was dit een leuke uitdaging, ik doe zo’n zaken uit liefde voor mijn vak.”

Ontwerp NU architectuuratelier

Tekst Katrien Depoorter
Foto’s Luc Roymans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels