Bekijk de galerij

In beeld: deze passiefwoning met houtskelet kwam tot stand door zelfbouw

Nieuwbouw open

Zelf bouwen heeft er bij Keith altijd al in gezeten. Als kind heeft hij talloze kampen gebouwd in het "stekkeboske", vlak achter zijn ouderlijk huis. Vandaag staat op dezelfde plaats zijn passiefhuis in houtskelet, aan de rand van Eeklo.

Zelfbouw wil niet zeggen dat je werkelijk alles zelf doet. Maar in het geval van Keith scheelt het weinig. Als schrijnwerker heeft hij veel kennis en ervaring in huis. Meer dan de gemiddelde zelfbouwer. En als hij met vragen zit over elektriciteit, ventilatie of loodgieterij vindt hij altijd wel uitleg bij familie of collega’s uit de bouwsector. Dat scheelt. En toch heeft deze dertiger niet de gemakkelijkste weg gekozen.

Grondige research

“We hebben enkele jaren in Sleidinge gewoond, in een gerenoveerd huis. Je voelde daar regelmatig een koude wind, ook al was het warm binnen. Ik vroeg mij af of het technisch mogelijk was om een huis te bouwen dat daar geen last van had, waar verwarming overbodig is. Op het internet vond ik inspiratie in Oostenrijk en Zweden. Hier in België zat ik vaak op een forum over dat thema. Telkens met dezelfde groep mensen. Eerst volg je die gesprekken, dan ga je meedenken en meediscussiëren. Als we wilden bouwen, waarom dan geen passiefhuis? Energie is duur. Elke maand ben je 120 euro kwijt aan aardgas en elektriciteit.”

Vandaag zie je wel vaker passiefhuizen. Maar in de begindagen was het zoeken naar architecten met ervaring in die bouwwijze. “Gelukkig had ik veel onderzoek gedaan. Ik wou vooral een architect die lef had en een moderne visie. De leden van het forum bijvoorbeeld adviseerden om compact te bouwen. Maar ik zag het anders. Hier loopt de nok 11 meter hoog. Als aannemer heb ik graag alles zelf in de hand. Ik heb het ontwerp laten maken. Mijn architecte is een paar keer langs geweest voor de opvolging van de stabiliteit en voor het behoud van de esthetiek en detaillering. Voor de rest heb ik alles zelf opgevolgd.”


Tekst: Wim Deloof / Foto’s: Luc Roymans


Meer in ‘Beter Bouwen & Verbouwen’ n°306


Architect Mieke Van der Linden – www.in-tense.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels