Bekijk de galerij In beeld: deze woning met duurzame baksteen blijft trouw aan de fifties

In beeld: deze woning met duurzame baksteen blijft trouw aan de fifties

Renovatie halfopen

Toen architect Bart Tindemans zijn grootouderlijke woning aan een knus plein in Beveren wilde renoveren, vereisten de bouwvoorschriften dat de gevel en het dak de kleur en stijl zouden behouden van de omliggende huizen uit de jaren vijftig. Toch slaagde hij erin de woning een moderne look and feel te geven.

“De woningen rond dit plein werden in de jaren vijftig gebouwd, oorspronkelijk als sociale woningen”, vertelt Bart Tindemans. “Vandaar dat ze alle haast identiek zijn.” Bart Tindemans en zijn vriendin wilden de woning een hedendaagse facelift geven. Trouw aan Tindemans’ filosofie als energiezuinig architect, isoleerden ze de woning ook zeer grondig.

Maar de gemeente Beveren wilde het straatbeeld uit de jaren vijftig bewaren. Dus stond het stel voor een moeilijke opdracht: ze hadden een gevelsteen en een dakbedekking nodig die zo dicht mogelijk aanleunen bij de originele façades en daken. Toch slaagden ze erin hun woning een hedendaags uitzicht te geven.

“We kozen een wijnrode gevelsteen Eco-Brick van Wienerberger”, zegt Bart Tindemans. “Voor de dakpannen werd het een antracietkleurige Vlaamse pan van Koramic, een dochterbedrijf van Wienerberger. We kwamen al snel bij die merken terecht, omdat ze een enorm uitgebreid assortiment aanbieden. En hoe meer keuze, hoe meer kans je logischerwijze hebt om precies de juiste tint te vinden.”

De dakpannen vallen nauwelijks te onderscheiden van die van de buren, behalve dan dat ze er gloednieuw uitzien. “Ook hebben wij geglazuurde exemplaren uitgekozen, omdat die glazuurlaag de mosgroei afremt.”


Tekst: Ilka De Bisschop / Foto’s: Luc Roymans


Meer in ‘Ik ga bouwen & renoveren’ n°378


3D-architecten – www.3d-architecten.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels