In beeld: Door de bomen het huis zien
Nieuwbouw open, Reportages
Wat doe je als er een bos in je tuin staat? Het binnenhalen en er zo veel mogelijk van genieten. Dat is ook het opzet van deze woning in de Antwerpse Kempen, een ontwerp van Teema Architecten.
Open en gesloten
Mooi, zo’n groen uitzicht. Maar een bos neemt ook veel licht weg. Dus kreeg de achtergevel een open karakter met grote, fijne raampartijen. De ramen zijn tegelijk opvallend en onzichtbaar. “We hebben gewerkt met een minimum aan zichtbare kaders”, legt Paul Vandenbussche uit. “De smalle aluminium profielen zitten blind weggewerkt in de muren en lopen van onder de vloerplaat tot boven de dakplaat. Dat zorgt voor abstracte vlakverdelingen aan de buitenkant.”
Aan de voorgevel speelt zich een heel ander verhaal af. De woning ligt op een T-splitsing. Daarom ging de keuze naar een vrij gesloten voorgevel. Er zijn alleen ramen op de verdieping, waar de kinderslaapkamers liggen. Dankzij die hoger gelegen ramen blijft het contact met de bosomgeving behouden.
Zwevende zijkant
Het gebouw is U-vormig, met een inpandige inkom: je moet de U binnengaan om het huis in te geraken. Op de verdieping lijken de benen van de U te zweven. Dat effect komt tot stand dankzij het open karakter van de carport en het overdekte terras.
De carport is bekleed met fijne larikshouten latten die mettertijd mooi verkleuren. Een slank zwart profiel vermijdt dat er water over het hout loopt. De terrasoversteek is bekleed met dezelfde houtsoort. Het is de bedoeling dat de steunpalen, met daarin de leiding voor regenwater, op termijn ook een houten bekleding krijgen en zo een eenheid vormen met de rest.
Verticale openheid
Binnen is de woning bijna volledig open. Op de benedenverdieping vormen keuken en zithoek één geheel. Behalve de functies op het gelijkvloers lopen ook de verdiepingen in elkaar over: de zithoek gaat via een vide de hoogte in. Die verticale openheid brengt een extra ruimtelijk effect teweeg. In de vide zorgt een groot dakraam voor zenitaal licht. Daardoor is er altijd een zonnelichtvlak in huis.
Op de verdieping zijn ook de ouderlijke slaapkamer en badkamer zo goed als één. Een enkele smalle wand bakent subtiel de functies af. “Ook al is er een verbinding tussen de ruimtes en loopt het geheel sterk door mekaar, toch heeft elke ruimte haar karakter. Sommige plekken lenen zich daardoor meer voor geborgenheid, andere meer voor openheid”, aldus de architect.
Door een beredeneerde planlogica – weinig hoeken en kanten – en doordachte materiaalkeuze bleef het budget binnen de perken. Dat het ontwerp wel meer mensen aansprak, bleek toen het in 2017 de Publieksprijs van het Belgisch Budget Bouwboek wegkaapte.
Tekst Anja Giegas
Foto’s Yannick Milpas
De voorgevel heeft enkel ramen op de verdieping. Zo onttrekt ze zich aan de straat en behoudt ze toch het contact met de bosomgeving.
De buitengevelsteen is een budgetvriendelijke Wasserstrich met een mooi aspect. De carport is bekleed met larikshouten latten. De oversteek is bekleed met hetzelfde hout. In de carport zit een deur onzichtbaar weggewerkt.
Hier zie je hoe dicht de bomen bij het gebouw staan. Aan de carport zit er net onder het maaiveld een draagbalk. Zo bleven de wortels van de eik gespaard en kon hij blijven staan.
Door het open aspect van de carport en de oversteek lijkt een stuk van de verdieping te zweven. Het is de bedoeling dat de steunpalen op termijn ook een houten bekleding krijgen en zo een eenheid vormen met de rest.
De bomen beperken de lichtinval. Om dat op te vangen kreeg de achtergevel een open karakter met grote raampartijen.
De ramen op de verdieping reiken tot de dakrand. De smalle aluminium profielen zitten blind weggewerkt in de muren en lopen van onder de vloerplaat tot boven de dakplaat.
Langs de woning loopt een servitudeweg. Om inkijk te beperken en tegelijkertijd de beleving optimaal te houden kreeg de zijgevel een claustra.
Om constructieve elementen weg te werken kreeg de houten bekleding een lichte knik. Op de hoeken zit een fijn zwart aluminium profiel.
De bouwheren kozen voor een open leefruimte met een royale keuken.
De ramen beschikken over fijne aluminium profielen die subtiel zijn weggewerkt. Door kleinere glasplaten te gebruiken kon er bespaard worden op het budget. De platen zijn zonder profiel tegen elkaar geplaatst. Het resultaat: waar de platen elkaar raken, loopt een zwarte lijn die het uitzicht amper verstoort.
Vides en doorkijken zorgen voor extra lichtinval. Via een dakraam tegen de buitengevel valt er de hele dag zenitaal licht binnen. Daardoor is er altijd een zonnelichtvlak te zien in huis
De bouwheren kozen voor een open leefruimte met een royale keuken.
Achter de keuken leidt een trap naar de verdieping. De zwevende treden bestaan uit stalen platen die zijn opgehangen aan smalle spijlen.
Op de vloer beneden ligt eikenhouten parket.
Het bureau geeft via de vide uit op de zithoek en de tuin. Ook vanuit de slaapkamer kijk je uit op het bureau en de vide.
Een van de drie kinderkamers aan de voorkant van de woning. Hier bestaan de ramen uit één groot vlak met een vierkantje erin. Er is ruimte gelaten om op termijn een aparte douchecel te installeren.
De zwarte spijlen waaraan de traptreden zijn bevestigd, doen tegelijk dienst als architecturale leuning. De spijlen zitten verankerd in het plafond. De glazen borstwering versterkt het open karakter van de woning.
Vanuit de bureauhoek kijk je uit op de leefruimte beneden en op de slaapkamer. Het bureau kan met een schuifdeur worden afgesloten van de nachthal - vandaar de naad in de vloer. Op die manier kunnen de ouderlijke vertrekken afgescheiden worden van de rest van de verdieping.
Op de glazen borstwering kan een werkblad geïnstalleerd worden, tot tegen de muur van de slaapkamer. Zo kan de ruimte fungeren als bureauhoek. Door de glazen borstwering lijkt het dan alsof je op een zwevende plaat werkt.
De lemen gietvloer oogt wat landelijker en contrasteert zo met de rest van het huis. Net als het parket beneden zorgt de vloer voor textuur in het strakke ontwerp.
Slaapkamer en badkamer zijn zo goed als één. De functies worden enkel afgebakend door een smalle wand.
Van de bosomgeving genieten, het kan ook vanuit de badkamer.
Tussen het bad en de douche staat een glazen wand. De douchekoppen en het wastafelmeubel delen een gemeenschappelijke wand.
Vanuit de slaapkamer kijk je uit op de leefruimte beneden en op het raam in het dak. Dankzij dat dakraam is er altijd een zonnelichtvlak te zien in huis.
Op de verdieping zitten drie ramen verborgen achter een claustra. In de badkamer zit de claustra aan de kant van de servitude. Door de claustra in de slaapkamer kijk je uit op de inkom. Zo zie je vanuit de slaapkamer wie er aan de voordeur staat. Een derde claustra zit daar schuin tegenover en biedt eveneens zicht op de inkom.