Bekijk de galerij In beeld: Door de bomen het huis zien

In beeld: Door de bomen het huis zien

Nieuwbouw open, Reportages

Wat doe je als er een bos in je tuin staat? Het binnenhalen en er zo veel mogelijk van genieten. Dat is ook het opzet van deze woning in de Antwerpse Kempen, een ontwerp van Teema Architecten.

Open en gesloten

Mooi, zo’n groen uitzicht. Maar een bos neemt ook veel licht weg. Dus kreeg de achtergevel een open karakter met grote, fijne raampartijen. De ramen zijn tegelijk opvallend en onzichtbaar. “We hebben gewerkt met een minimum aan zichtbare kaders”, legt Paul Vandenbussche uit. “De smalle aluminium profielen zitten blind weggewerkt in de muren en lopen van onder de vloerplaat tot boven de dakplaat. Dat zorgt voor abstracte vlakverdelingen aan de buitenkant.”

Aan de voorgevel speelt zich een heel ander verhaal af. De woning ligt op een T-splitsing. Daarom ging de keuze naar een vrij gesloten voorgevel. Er zijn alleen ramen op de verdieping, waar de kinderslaapkamers liggen. Dankzij die hoger gelegen ramen blijft het contact met de bosomgeving behouden.

Zwevende zijkant

Het gebouw is U-vormig, met een inpandige inkom: je moet de U binnengaan om het huis in te geraken. Op de verdieping lijken de benen van de U te zweven. Dat effect komt tot stand dankzij het open karakter van de carport en het overdekte terras.

De carport is bekleed met fijne larikshouten latten die mettertijd mooi verkleuren. Een slank zwart profiel vermijdt dat er water over het hout loopt. De terrasoversteek is bekleed met dezelfde houtsoort. Het is de bedoeling dat de steunpalen, met daarin de leiding voor regenwater, op termijn ook een houten bekleding krijgen en zo een eenheid vormen met de rest.

Verticale openheid

Binnen is de woning bijna volledig open. Op de benedenverdieping vormen keuken en zithoek één geheel. Behalve de functies op het gelijkvloers lopen ook de verdiepingen in elkaar over: de zithoek gaat via een vide de hoogte in. Die verticale openheid brengt een extra ruimtelijk effect teweeg. In de vide zorgt een groot dakraam voor zenitaal licht. Daardoor is er altijd een zonnelichtvlak in huis.

Op de verdieping zijn ook de ouderlijke slaapkamer en badkamer zo goed als één. Een enkele smalle wand bakent subtiel de functies af. “Ook al is er een verbinding tussen de ruimtes en loopt het geheel sterk door mekaar, toch heeft elke ruimte haar karakter. Sommige plekken lenen zich daardoor meer voor geborgenheid, andere meer voor openheid”, aldus de architect.

Door een beredeneerde planlogica – weinig hoeken en kanten – en doordachte materiaalkeuze bleef het budget binnen de perken. Dat het ontwerp wel meer mensen aansprak, bleek toen het in 2017 de Publieksprijs van het Belgisch Budget Bouwboek wegkaapte.

Tekst Anja Giegas
Foto’s Yannick Milpas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels