Bekijk de galerij In beeld: een appartement in loftstijl met vier niveaus

In beeld: een appartement in loftstijl met vier niveaus

Renovatie appartementen en loften

Uit een traditionele organisatie met etages, tussenverdiepingen en bordessen ontstond een duplexappartement, ingericht rond een leefkeuken. Hier heerst de kunst van het samenzijn, mét behoud van een bepaalde intimiteit.

Het uitgangspunt was een typisch Brusselse woning. Boven de gelijkvloerse handelsruimte was er op iedere verdieping een klein appartement ingericht, elk met een extra kamertje op de tussenverdieping. Het geheel was al lange tijd niet meer gemoderniseerd en zag er weinig aantrekkelijk uit. “Het was vervallen en uitgeleefd. Er was geen centrale verwarming aanwezig en er hing ouderwets behang tegen de muren”, beschrijft interieurarchitect Gilles Fostier. Die werd aangezocht door een jong stel dat de eerste en de tweede verdieping had gekocht om er een duplex met tussenverdiepingen van te maken.

Loftstijl

In de eerste plaats moest de toegang herbekeken worden zodat er maar één inkomdeur is voor het hele appartement. Vervolgens moesten de vier niveaus met elkaar worden verbonden om er privévertrekken van te kunnen maken zodat de bewoners niet door een gemeenschappelijke gang moesten om een bepaald vertrek te kunnen bereiken. Naast deze belangrijkste vereiste moest ook nog het probleem van de niveauverschillen worden opgelost én moest op een vrij beperkte oppervlakte de gewenste indeling worden waargemaakt zonder afbreuk te doen aan het gevoel van ruimte. Het programma dat de eigenaars voor ogen hadden, was een appartement met twee slaapkamers, een doucheruimte, een bar/bureau en een leefkeuken, dat alles in een loftstijl waarin alle vertrekken in elkaar overvloeien. Die vlotte doorstroming was bepalend voor de hele inrichting, die volledig gericht is op transparantie en openheid. Sommige oude deuren werden verplaatst, verwijderd óf net gebruikt om de wisselwerking tussen de kamers te versterken.


TEKST: Laure Eggericx – FOTO’S: Stéphanie Bodart


Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°379


BE-DESIGNER – www.be-designer.eu

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels