Bekijk de galerij In beeld: een compacte doos met alles erop en eraan

In beeld: een compacte doos met alles erop en eraan

Renovatie, Reportages

In deze woning in Brasschaat is niets wat het lijkt. Gevels zijn deuren, bovenbladen zijn wastafels en een lage wandkast herbergt zowaar een volledig uitgeruste keuken. En de verdiepingen? Die danken hun bestaan aan een zwevende doos... Op verkenning!

Voor Frederik was het opzet van zijn ontwerp van in het begin duidelijk. Hij wilde een hoge, industriële doos neerzetten. De afmetingen bevestigen dat alvast: het huis is 10 meter hoog,
4 meter breed en 15 meter diep. Het stalen bouwskelet zorgt voor het industriële karakter. Het skelet kreeg een bekleding met betonnen sandwichpanelen. Bovenop kwam een dak van goed geïsoleerde industriële staalplaten. De voor- en achtergevel bestaan volledig uit glas.

Die verdiepingen kregen vorm dankzij een andere doos, ditmaal eentje van hout. Die extra doos bestaat uit CLT-platen (Cross Laminated Timber) van kruiselings verlijmd grenenhout. De platen zijn 12 centimeter dik en fungeren tegelijkertijd als constructie en afwerking. Ze vormen vloeren, wanden, plafonds en dus ook de verdiepingen.

Dat is in het kort de woning die startte als demowoning en uitgroeide tot de eigen woning van Frederik en zijn gezien

Stiekeme keuken

Het gelijkvloers bestaat uit een open ruimt die de woonkamer en de keuken herbergt. Keuken, zeg je? Tegen de muur staat alleen een langgerekte, lage kast die vlak boven de vloer zweeft. Als je niet beter wist, zou je denken dat hier geen keuken aanwezig is. Het tegendeel is waar. De kast geeft namelijk pas op het tweede gezicht haar bestemming prijs.

Zo bevatten de koppen van het meubel een koelkast en een oven. De afwasbakken zitten halverwege ingebouwd en weggewerkt. De vaatwasser zit eveneens weggeborgen achter een kastdeur.

Boven de kookplaat hangen cilindervormige objecten. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, gaat het niet om de dampkap, wel om verlichting. Waar de dampkap dan wel schuilgaat? Achter de kookplaat, waar ze discreet verzonken zit. Ook lichtschakelaars en stopcontacten zijn uit het zicht geïnstalleerd, aan de achterkant van het keukenblok. Daar krijgen ze het gezelschap van audio en ventilatie.

Kinderdomein

Naar boven dan! De smalle metalen spiltrap loopt recht de houten doosconstructie in. Daarin bevinden zich de kinderkamers, de douchekamer en het toilet.

De kinderkamers kunnen met schuifdeuren afgescheiden worden van de overloop. Wanneer de deuren dicht zijn, komt in de kinderkamers de kleerkast met ladeblokken tevoorschijn.

Loshangende open ruimtes

We klimmen naar de tweede verdieping, verlaten de CLT-constructie en komen terecht in het bureau van Frederik. Dat open vertrek ligt boven op de doos. Hier zie je pas goed hoe de grenen box loshangt van het metaalskelet, met een vloer die nergens de muren raakt.

De ouderlijke slaapkamer geeft via een vide uit op het bureau van Frederik, een verdieping lager. Daar waar het vloeroppervlak van de slaapkamer abrupt stopt, maakt een strategisch geplaatst bad de overgang tussen de verdiepingen. “Dat bad heb ik indertijd als allereerste gekocht. Ik redeneerde namelijk dat mijn geld op zou zijn als de bouw klaar was”, aldus Frederik. “Het heeft lang in de garage gestaan. Maar nu is het ongelooflijk fijn om hier een bad te nemen met uitzicht op de tuin.”

Tekst Anja Giegas – Foto’s Yannick Milpas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels