Bekijk de galerij In beeld: een duplex in huis

In beeld: een duplex in huis

Renovatie, Renovatie appartementen en loften, Reportages

Dit is het verhaal van een groot gezin dat in een groot huis woonde in Brussel. Een huis dat veel te groot werd eens de kinderen het ouderlijke nest verlieten. Voor de eigenares was dat geen optie. Zij wilde er maar wat graag blijven wonen. Het was architectuurstudio AUXAU die een happy end breidde aan het verhaal.

De kinderen waren weg, het was tijd om een bladzijde om te slaan. De eigenares kon zich echter niet voorstellen dat ze de woning zou verlaten waar het grootste deel van haar leven zich had afgespeeld. Ook al was die woning nu te groot voor haar alleen. De familie stak de koppen bij elkaar en besloot de woning op te delen, met een nieuw nest voor de eigenares en appartementen die ze konden verhuren.

Duplex op het gelijkvloers

Het project werd toevertrouwd aan het bureau AUXAU. Uitgaande van die wensen besloot het architectenteam om het huis op te delen in drie wooneenheden: een appartement en twee duplexen met twee slaapkamers. De duplex in deze reportage is die van de eigenares zelf. Hij beslaat de begane grond en de kelderruimtes achter de garage, goed voor een oppervlakte van 101 vierkante meter.

“De opdrachtgeefster zag haar toekomstige nieuwe woonst als een duplex met toegang tot de garage en de tuin. Aangezien het huis een bel-etage heeft die via een balkon en een buitentrap verbonden is met de tuin, stelden we voor om een duplex te creëren waarin we de kelderruimtes zouden meenemen en inrichten als nachtzone, die in verbinding staat met de tuin. Door die ingreep behielden we twee niveaus en konden we niet één, maar twee appartementen creëren die ze kon verhuren.”

Doorlopende ruimte

De begane grond van het huis, de bel-etage waar zich de leefruimtes van de duplex bevinden, was traditioneel ingedeeld met drie ruimtes achter elkaar, waarvan de middelste erg donker was. Zodra de muur was neergehaald, kon het licht weer tot in de centrale ruimte schijnen – nu de eetkamer, terwijl de voormalige slaapkamer aan de straat werd omgevormd tot een open keuken. Door de wanden weg te halen, is de ruimte op de begane grond volledig open en dus ook zeer licht.

Ook aan de achterzijde, aan de kant van de tuin, werd de muur gesloopt die de vroegere woonkamer met een deur van de oude keuken scheidde. De leefruimte is daardoor nog groter en lichter.

Moet ik in de kelder slapen?

Het idee om in de kelder te slapen, schrikte de bewoonster in eerste instantie echter af. Het middelste deel van de kelder, dat zeer donker was en in zeer slechte staat verkeerde, was niet eens 2 meter hoog, wat niet is toegestaan voor woonruimtes. Maar nadat ze het ontwerp grondig had bekeken, waren haar twijfels snel van de baan.

De grond in dit deel van de kelders moest wel worden uitgegraven. Een heel karwei… “Het terrein helt af naar de tuin, die lager ligt dan het straatniveau. In de garage, aan de straatkant, is de plafondhoogte slechts 1,70 meter. Maar de volledige nachtzone meet nu 2,50 meter onder plafond.”

De nachtzone in de kelderverdieping telt nu twee slaapkamers, een badkamer, een dressing en een wasruimte. Via grote ramen, die het hele souterrain royaal van daglicht voorzien, heeft elke slaapkamer een eigen toegang tot de tuin. Er is zelfs een overdekt terras, beschut tegen wind en zon, onder het bestaande balkon van de bovenverdieping. Een nieuwe ruwe betonnen trap, perfect uitgelijnd met de bestaande trap vanaf het balkon, garandeert een vlotte toegang tot de tuin. Kortom, het leven gaat hier verder, maar dan beter.

Project AUXAU

Tekst Stephan Debusschere
Foto’s Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels