Bekijk de galerij In beeld: een eigentijdse update voor een ruw appartement

In beeld: een eigentijdse update voor een ruw appartement

Renovatie, Reportages

Het contrast tussen de ruwe elementen die iets over de geschiedenis van het pand vertellen en de verfijnde details van het nieuwe meubilair is opvallend in dit licht en luchtig appartement. We zijn op bezoek bij architect Philippe-Henri Bertin, zaakvoerder van architectenbureau Archipel, in zijn appartement uit de jaren 1960, dat een eigentijdse update kreeg.

We bevinden ons in de Brusselse gemeente Vorst, niet ver van het groene Dudenpark. “Initieel wou ik graag twee straten verderop gaan wonen, met een direct uitzicht op het park”, zegt Philippe-Henri Bertin. Maar het lot besliste er anders over. Het pand dat hij op het oog had, werd in een mum van tijd verkocht en de architect hervatte zijn zoektocht. Uiteindelijk vond hij zijn geluk in dezelfde buurt. “De voordelen van dit driegevelappartement deden me al snel het mindere uitzicht vergeten”, aldus de architect. “Hoewel een deel van de ruimte was ingedeeld met tussenmuren, zag ik meteen het potentieel ervan. De leefruimtes bevonden zich in een grote, gecompartimenteerde vierkante ruimte die we alleen maar moesten openbreken om een mooi volume te creëren.”

Ook al was het niet naar de smaak van de nieuwe eigenaar, het appartement verkeerde in goede staat. Philippe-Henri Bertin trok er zo in en woonde er eerst vijf jaar, voor hij van start ging met de werken. En dat bleek erg nuttig. Zo kon hij zich precies voorstellen hoe hij de ruimte het best zou transformeren en optimaliseren … om er nadien weer in te trekken met zijn jonge gezin.

Herindeling van de functies

Oorspronkelijk zat de keuken op de plaats van de huidige eetkamer, verborgen achter muren. Dat gesloten volume deelde de leefruimte onvermijdelijk op in twee verschillende zones. Eerste werk was dan ook de scheidingswanden te slopen om de ruimte te ontsluiten.

Het gebouw was opgetrokken met betonnen kolommen en balken. De binnenmuren waren dus niet dragend en konden makkelijk worden afgebroken zonder structurele ingrepen. Daarom was er ook geen bouwvergunning nodig. Bevrijd van haar keurslijf, profiteert de woonkamer nu van het natuurlijk licht dat via twee gevels binnenvalt.

Met het oog op een maximale lichtinval werd ook de muur onder het raam van de oude keuken afgebroken. Een nieuw vouwraam verleent nu toegang tot het terrasje. “Door die grote opening was er geen ruimte meer voor de keuken op haar oorspronkelijke plaats”, zegt de architect. “Ze schoof heel natuurlijk op naar de voorkant van het gebouw.” Doordat het terras wat inspringt, lijken de bovenkasten van de nieuw uitgeruste keuken wel ingebouwd.

Een geïntegreerd decor

In dit appartement is de architectuur het decor. Net als de zichtbare structurele elementen maakt het zorgvuldig ontworpen meubilair deel uit van deze architecturale inrichting, die het project heel persoonlijk maakt. Meteen bij het binnenkomen word je begroet door een speels meubelstuk vol kleurrijke boeken.

De willekeurige plaatsing van de planken zorgt voor een originele dynamiek, waarbij enkele volle panelen bekleed met eiken laminaat verijzen naar het keukenmeubel. De gesloten elementen zijn niet alleen mooi, er gaan ook technische en opbergruimtes achter schuil.

Uniform en bont tegelijk

De ruwe baksteen en het beton kunnen het best vinden met het bestaande mozaïekparket in eik. In het gesloopte deel van de woning is de beschadigde houten vloer vervangen door grote tegels in tinten van cortenstaal, waarvan de kleur mooi aansluit bij de donkere rand van de parketvloer. De grote tegels in de badkamer, het toilet en de nachthal zijn van dezelfde reeks, maar in een lichtere tint om het gebrek aan natuurlijk licht in het midden van de woning op te vangen. De slaapkamers hebben eveneens een mooie mozaïekparketvloer, maar die in de kinderkamer, die vroeger bedekt was met vinyl, is vervangen door een nieuwe, identieke uitvoering. Uiteindelijk biedt het appartement een nieuw decor dat vakkundig balanceert tussen homogeniteit en diversiteit.

Ontwerp Archipel

Tekst Marie Delooz
Foto’s Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels