Bekijk de galerij

In beeld: Een loft opgevat als duplex

Woningreportages

In de Brusselse gemeente Schaarbeek lag een oud pakhuis te midden van een woonblok te smachten naar een nieuwe invulling. Dat is ondertussen gebeurd, en goed ook. Het bureau Arts & Architecture nam het gebouw onder handen en bracht er een kantoorruimte en drie wooneenheden in onder, waaronder een duplex.

Toen Olivier Provoost werd benaderd door een cliënt die een atypische woonst zocht, stelde hij zonder aarzelen een opslagplaats voor die hij reeds op het oog had. “Wij hadden dat pakhuis in het midden van een woonblok in Schaarbeek reeds in ons vizier. Het onbewoonde gebouw stond al een tijd te koop. Het was toegankelijk via een koetspoort in een residentieel gebouw aan de straatkant; achteraan lag een tuintje, vooraan een binnenplaats. Erg bijzonder was de glazen lichtstraat in het midden, die het licht ruim binnenliet. Het had dus heel wat potentieel.”

De architect onderzocht de reconversiemogelijkheden voor zijn klant. Toen bleek dat er een kantoor en woongelegenheden in mochten worden ondergebracht, kreeg hij diens fiat om het gebouw onder te verdelen in vier eenheden: een professionele ruimte en drie lofts. Daarmee was de opdracht echter niet ten einde. “Wij vertrokken van een ruwe structuur en legden ons toe op de ruwbouwwerken en de verdeling van de oppervlakken. Uiteindelijk vertrouwde de bouwheer ons zowat alles toe, inclusief het ontwerp van het meubilair en de inrichting van de woningen, tot in het kleinste detail.” Het hele project omvat nu een kantoorruimte en een loft op de begane grond, naast twee lofts op de bovenverdieping, waarvan er een als duplex is opgevat. Na de renovatie en isolatie van het grote platte dak konden we er immers een nieuw woonvolume met aanvullende functies op plaatsen. Dat brengt de totale oppervlakte van de duplex op zo’n 260 m².

Tekst: Stephan Debusschere

Uit: Ik Ga Bouwen 404

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels