Bekijk de galerij In beeld: Een metamorfose in zwart en wit

In beeld: Een metamorfose in zwart en wit

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Een rijwoning in het hoger gelegen deel van Hoei. De zwarte doos die er bovenop werd geplaatst vergroot uiteraard het volume, maar het project, dat de naam ‘Black box’ meekreeg, doet ook een broodnodige frisse wind waaien in deze buurt.

Het huis uit 1948 leek wel bevroren in de tijd. Enkele beglazing, tapijt op de trap, een kleedje op tafel. De plafondbetimmering en de open haard in imitatiesteen zouden menig huizenjager hebben afgeschrikt. Maar dat was buiten architect Rafaël Lecomte en zijn metgezel gerekend. Zij waren meteen verkocht. “Ja, de uitdaging was groot, maar we hebben niet getwijfeld. Het had zijn charme… Ik zeg altijd tegen mijn klanten: het belangrijkste is dat je een goed gevoel hebt bij een woning, een goede eerste indruk. De aankleding is niet belangrijk, als je instinct maar ja zegt. En dat was hier het geval.”

“Er was wel veel werk aan. Om tijd te besparen hebben we de bouwvergunning ingediend op het moment van de aankoop. Op de dag waarop we de aktes hebben ondertekend, zat onze vergunning in de bus! De volgende dag gingen we al aan de slag… We hebben zo veel mogelijk zelf gedaan om geld uit te sparen.”

Een ‘black box’ als dak

De woning was niet heel groot. Ze had een vloeroppervlak van 33 vierkante meter, verdeeld over twee aansluitende ruimtes, en uitgebreid met een aanbouw waarin de badkamer was ondergebracht. De keuken bevond zich in de gang. Om de bewoonbare oppervlakte te vergroten, keek de architect naar het dak. Door de hellende dakschilden van het mansardedak te vervangen door een plat dak, vergrootte het volume zonder aan de hoogte van de woning te raken. De ingreep heeft de vorm van een zwarte doos die bovenop het huis is geplaatst.

Zwart en wit zetten trouwens de toon in dit hele project. “Zwart is de meest neutrale, tijdloze tint”, merkt de architect op. “Je geeft er een project een grafisch karakter mee. Ik ben ook grote fan van minimalistische architectuur. Hou het simpel, beperk je tot het essentiële. Met wit en zwart kan dat.”

Meer licht in de leefruimte

In de woning is dan weer veel wit gebruikt om het licht te helpen verspreiden. Zwart onderstreept elementen, wit doet ze mooi uitkomen. Hier werd trouwens het volledige grondplan hertekend. De dragende muren bleven overeind om de kosten te beperken, en ook de trap, enkele oude deuren en de parketvloer op de eerste verdieping bleven bewaard. Voor de rest begonnen de eigenaars van nul. “De eetkamer maakte plaats voor een open keuken met een centraal eiland. De keuken zit heel bewust aan de voorzijde van het huis. Dat is de luidruchtigste kant is. Zo kon de woonkamer achteraan komen te liggen, rustig en met uitzicht op het groen.” Een groot raam leidt nu via een trap naar de tuin beneden.

Hier zijn ook alle binnendeuren verwijderd, zelfs die tussen de hal en de keuken. In de plaats markeert een zwart stalen frame de doorgang. Samen met de zwarte spatwand achter de kookplaat doorbreekt het de overigens witte keuken.

Tot slot zijn alle plafonds in de leefruimtes op het gelijkvloers verlaagd. Ze zijn voorzien van akoestische isolatie en verbergen de technieken. Dankzij deze oplossing moest er niet te veel aan de structuur worden geraakt. “Het stelde ons ook in staat om goten te creëren om de jaloezieën in op te hangen en verlichting in te bouwen. We namen ook het interieurontwerp voor onze rekening, met oog voor detail.”

Ontwerp Rafaël Lecomte – U’MAN Architectes

Tekst Anne-Catherine De Bast
Foto’s © Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen nummer 437

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels