Bekijk de galerij In beeld: een minimalistisch appartement met natuurlijke materialen

In beeld: een minimalistisch appartement met natuurlijke materialen

Renovatie, Reportages

Een minimum aan materialen voor meer eenheid, strakke lijnen voor meer soberheid, inbouwmeubilair voor meer ruimte en veel aandacht voor details. De renovatie van dit appartement in een herenhuis uit 1901 getuigt van een minimalisme dat hulde brengt aan het verleden.

In de buurt van de Louizalaan, in de Brusselse gemeente Elsene, kocht architect Alexandru Patrichi een appartement op de tweede verdieping van een herenhuis, dat in 1901 werd gebouwd door de Belgische architect Albert Dumont. Zowat een eeuw later werd het 8 meter brede huis achteraan uitgebreid en opengewerkt naar het binnenterrein van het huizenblok. De zes verdiepingen werden vervolgens opgedeeld in drie wooneenheden. Het appartement dat Alexandru Patrichi kocht, bevindt zich in het midden: één niveau van 90 vierkante meter op de tweede verdieping.

Het is het enige appartement waar de woonkamer uitkijkt op het groen van het binnenblok. De slaapkamer zit dan weer als enige aan de straatkant.

Nieuwe indeling

De architect had een nieuwe indeling voor ogen waarbinnen de verschillende functies hun plaats zouden krijgen. Om zijn plan te kunnen uitvoeren, stripte de architect een groot deel van de ruimte. Muren werden gesloopt, doorgangen afgesloten en sommige wanden hersteld. De nieuwe configuratie bood uiteindelijk plaats voor extra functies. Zo kwamen er een tweede badkamer, een bureau, een wasplaats, een bijkeuken, een vestiaire en een technische ruimte bij.  

Meubels als legoblokjes

Om die nieuwe ruimtes in te richten zonder ze te overladen, werkte de architect zo veel mogelijk met inbouwmeubilair. “Kwestie van elke beschikbare vierkante meter en centimeter optimaal te kunnen benutten”, vertelt Alexandru Patrichi. De architect ontwierp al het inbouwmeubilair zelf en voorzag de nodige uitsparingen om de elementen ter plaatse als een constructie met legoblokjes in elkaar te kunnen zetten. “Door het aantal meubelstukken te beperken, wou ik plaats winnen. De enige meubels die ik kocht, zijn een sofa, een tafel, stoelen en bedden.”

Eenheid en soberheid

Niet alleen het meubilair is beperkt, de architect koos er ook bewust voor het aantal materialen te beperken. Het geheel is zo homogener en versterkt eveneens de eenheid tussen de vertrekken. Kijk maar naar de leefruimte. De combinatie van hout en marmer houden het bovendien sober en tijdloos.

Hij koos eveneens voor authentieke materialen, waar het kon. Zoals het bijzondere legpatroon van de houten vloer, de gietijzeren radiatoren, de schakelaars… Zo brengt de architect, op zijn manier, hulde aan de geschiedenis van het pand.

Ontwerp Alexandru Patrichi

Tekst Stefan Debusschere
Foto’s Laurent Brandajs

De volledige reportage lees je in het maartnummer van Ik ga Bouwen (nr. 428)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels