Bekijk de galerij In beeld: een minimalistische zwart-witwoning

In beeld: een minimalistische zwart-witwoning

Renovatie gesloten

Een donker rijhuis uit de jaren 1950 transformeerde naar een minimalistische zwart-wit woning met veel lichtinval. Hoe MVC Architecten uit Gent deze metamorfose verwezenlijkte? Door 'out of the box' te denken en de details te doen kloppen.

Nog voor we een voet binnen zetten, maakt deze woning al indruk. Met zijn spierwitte huid, pikzwart schrijnwerk en strakke erker eist de voorgevel de aandacht van elke voorbijganger op. Dat Anne-Marie doorheen de jaren foto’s en ander inspiratiemateriaal had bijgehouden, hielp het architectenduo uiteraard om haar droomhuis te ontwerpen. “De combinatie van zwart en wit, een uitgepuurde, minimalistische bouwstijl en een leefkeuken met uitgebreid zicht op de tuin kwamen in elk gesprek aan bod. Met al die elementen gingen we aan de slag. Onze bedoeling is telkens weer het maximum uit de bestaande situatie te halen”, legt Nikolaas Martens uit.

Aanbouw in houtskelet

De architecten besloten om de batterij aan koterijen af te breken en een uitbreiding over de volledige perceelbreedte realiseren. Dat was interessanter en binnen het vooropgesteld bouwbudget meer haalbaar.
De aanbouw meet vijf meter bij acht en in die veertig extra vierkante meter zijn nu de keuken en een tweede salon (waar het gezin wel eens aperitieft) ondergebracht. De architecten verkozen een houtskelet boven metselwerk.

Binnen is buiten

’s Avonds kunnen Anne-Marie en haar dochters volop genieten van de avondzon in de achtertuin en vanuit haar leefkeuken heeft de vrouw des huizes een prima uitzicht op haar terras, de langwerpige zwemvijver (ontwerp door GreenArchitects) en het groen in de omgeving. De achtergevel is immers quasi volledig opgetrokken uit glas. Om te voorkomen dat het binnen toch te snel zou opwarmen tijdens zeer zonnige dagen en om de regen op een afstand te houden, voorzagen de architecten een “tuinkamer” die een mooie overgang vormt tussen woning en tuin met een driehoekig, aflopend afdak. Als het grote schuifraam open staat en doordat het eiken parket lijkt over te gaan in de houten vlonders van het terras, vervaagt de grens tussen binnen en buiten nog meer.

De sfeer van weleer is hier niet meer voelbaar. Eens ze binnen is, waant de bewoonster zich zelfs in een alleenstaande nieuwbouw, zegt ze, en we kunnen haar geen ongelijk geven. Het hedendaags minimalisme waar ze zo op stond is overal doorgetrokken. Zelfs in de nok van het dak, hebben de architecten een zeker contact met de tuin gecreëerd. Ze lieten dakvensters plaatsen met scharnieren bovenaan. Zo kun je in het raam gaan staan om naar buiten te turen.

Ontwerp MVC Architecten

Tekst Katrien Depoorter – Foto’s Jonah Samyn

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels