Bekijk de galerij In beeld: Een prefab woning aanpasbaar aan je behoeften

In beeld: Een prefab woning aanpasbaar aan je behoeften

Nieuwbouw open, Reportages

In een recordtijd een mooi en ecologisch huis bouwen, met een klein budget bovendien? Het kan! Met het innovatieve concept van Light.house lanceert het Naamse kantoor URBAN Architectes een eigentijdse, comfortabele en duurzame woning die volledig in het eigen atelier wordt gemaakt. We ontdekken samen hun eerste realisatie in de groene hoogten van Namen.

Na haar scheiding moest Mélanie op zoek naar een nieuwe woonplaats. Ze zocht een kleine, betaalbare woning die ze kon renoveren. Maar na verschillende bezoeken aan bestaande woningen, realiseerden de architect en zijn opdrachtgeefster zich dat dit soort projecten onbetaalbaar was voor particulieren, laat staan voor een persoon alleen.

De architect was al meermaals tot die frustrerende vaststelling gekomen. Hij verdiepte zich daarop grondig in de manier waarop we anno 2020 (zouden moeten) wonen. Hoe pas je een woning aan veranderende gezinssituaties aan, waarbij gezinnen vaak uit elkaar vallen of net opnieuw worden samengesteld? Hoe maak je kwalitatieve en betaalbare woningen die voldoen aan de energienormen? Als antwoord op die steeds terugkerende vragen, ging de architect aan de slag met een prefabricageconcept waar hij al jaren op broedde.

Het archetype van een huis

De woningen die volgens dat concept worden gebouwd, kregen de naam Light.house mee. Elk onderdeel van de woning (wanden, vloeren, dak) wordt volledig in het atelier vervaardigd, tot de isolatie en afwerking toe. Zodra de voorbereidende werken (grondwerken, afwatering, fundering) voltooid zijn, kunnen de panelen razendsnel ter plaatse worden gemonteerd.

Mélanie geraakte al snel vertrouwd met de zuivere lijnen van het Light.house-project, met een woonkamer op het gelijkvloers en slaapkamers op de bovenverdieping. Elke vierkante meter van het plan wordt gebruikt om de woonruimtes te optimaliseren en het ruimtegevoel te vergroten. Geen nutteloze gangen of verloren hoeken, enkel de essentie blijft. “Het resultaat is een eenvoudig en efficiënt volume, een strakke architectuur, zeer eigentijds maar uiteindelijk tijdloos”, bevestigt de architect.

Een zwarte doos

Ook al volgen alle onderdelen een vaste standaard, de woning kan naar wens worden aangepast. Aan de binnenzijde is het houtskelet afgewerkt met gipsplaten, maar voor de buitenbekleding heb je keuze uit verschillende materialen: golfplaten, kunstleien, natuurleien of zink met staande naad. Ook een gevelbekleding in opengewerkte houten latten (lariks) is mogelijk. Hier koos de eigenares, om economische en esthetische redenen, voor een volledig zwarte aankleding, met golfplaat voor de gevels en kunstleien voor het dak. Ook de raamlijsten zijn zwart en sluiten zo goed aan bij de industriële uitstraling van het gebouw. In combinatie met de isolatie garandeert de zonwerende beglazing een zeer hoog energierendement

Motorblok

Net als de gevels is ook de binnenruimte ‘modulair’. Het plan van de prefabwoningen bevat daarom geen kolommen of dragende muren. Die zouden alleen maar beperkingen opleggen. Het resultaat is een open plan; een vrije ruimte die al dan niet kan worden opgedeeld volgens de noden van de bewoners. Mélanie koos voor een huis met drie slaapkamers van iets minder dan 120 vierkante meter woonruimte, maar het plan kan worden gecomprimeerd tot twee slaapkamers op 86 vierkante meter, of uitgerekt tot vier slaapkamers op 146 vierkante meter.

Wat de bewoonbare oppervlakte ook is, de woningen zijn altijd uitgerust met een geprefabriceerd ‘motorblok’: een houten skelet dat de verschillende technieken (sanitair, verwarming, ventilatie, elektriciteit) groepeert. Errond liggen de keuken, de wasruimte en de badkamer.

Ondertussen staan er al vijf Light.houses recht, elk gebouwd op één dag tijd… of toch bijna. Dankzij het succes van dit buitengewone project kon Anthony Seutin een van zijn dromen realiseren. Voor Mélanie, de eigenares van het allereerste Light.house, was het een prachtig (ver)bouwavontuur.

Tekst Marie Delooz – Foto’s Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels