Bekijk de galerij In beeld: een rijwoning met een overvloed aan licht en ruimte

In beeld: een rijwoning met een overvloed aan licht en ruimte

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Een vrij hermetische, smalle voorgevel van rode baksteenstrips en zwarte raampartijen. Je vermoedt niet dat er achter de voordeur een zee van ruimte schuilgaat. En toch is het precies dat gevoel dat je overvalt wanneer je de woning van Jessica en Sam binnenkomt.

Als pas afgestudeerden hadden Jessica en Sam maar weinig financiële ruimte om te manoeuvreren. Een heus nieuwbouwproject was geen optie, maar Jessica, een jonge architecte van FACET architecten, besefte dat ze ook met een geslaagde renovatie  een mooi visitekaartje kon afleveren. Daarom gingen de twee op zoek naar een pand dat ze volledig naar hun hand konden zetten, zonder daarvoor al te diep in de buidel te moeten tasten.

Een oude, donkere rijwoning aan de rustige rand van Herentals slaagde voor de test, al krabde Sam zich bij de eerste aanblik wel even in het haar. Maar door goed te kijken naar de oriëntatie, de originele inrichting en de bestaande vertrekken, toverde Jessica de smalle rijwoning om tot een oase van licht en ruimte.

Doordachte indeling

Licht en ruimte creëren; dat stond dus voorop in het ontwerp, maar zonder het authentieke karakter van de woning teniet te doen. Om die reden bleef de gemene bakstenen muur uit de jaren 1930, die in één stuk doorloopt van aan de voordeur tot aan het terras, bewaard, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping. Jessica liet hem volledig zandstralen en hij vormt nu, mede door de speelse kleurenmix van rood, oranje en grijs, een echte blikvanger in de woning.

Dat kan niet gezegd worden van de overige muren. Die gingen er allemaal uit, waardoor op het gelijkvloers één grote ruimte ontstond. Enkel de stalen kolommen en liggers geven de vroegere contouren nog aan.

Licht

Voor Jessica en Sam was het ook zaak om voldoende licht binnen te brengen. Achteraan kreeg de woning dan ook een bijna gevelbreed accordeonraam in vier delen. Al ging hier ook een andere reden achter schuil. Ze zijn namelijk echte buitenmensen, die zo veel mogelijk willen genieten van hun terras en stadstuin. Maar ook wanneer het raam dicht is, wilden ze een maximaal binnen-buitengevoel blijven behouden. Om die reden ging de voorkeur uit naar stalen profielen: bij een raam van zo’n 4 meter breed laat enkel dat materiaal toe om toch heel slank te gaan.

Naast de keuze voor standaard dubbele beglazing werd het huis geïsoleerd volgens de geldende normen: 15 cm PUR op het dak en tegen de zijgevels, tegen de voorgevel kwam een isolatiesysteem met EPS afgewerkt met steenstrips. Een zonneboiler zorgt voor warm water via één collector op het dak.  

Royaal ruimtegevoel

Met enkele weloverwogen ingrepen slaagden Jessica en Sam erin een smal en donker rijhuis te transformeren tot een knusse woning die verbluft door een royaal ruimtegevoel. “Compact wonen is de toekomst”, weet Jessica, “en met deze renovatie hebben we het maximum uit onze woning gehaald.”

Ontwerp FACET

Tekst Katrien Bonne
Foto’s Liesbet Goetschalckx

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels