Bekijk de galerij In beeld: Een uitbreiding rond een patio

In beeld: Een uitbreiding rond een patio

Renovatie halfopen

Een op het eerste gezicht banale woning kracht laten uitstralen en persoonlijkheid geven. Dat is wat bouwheer en architect samen van een oorspronkelijke tweewoonst wisten te maken. Een slimme herschikking van de beschikbare ruimte en een uitbreiding rond een patio gebouwd zorgden samen met de ingrijpende vernieuwing voor een voortreffelijk resultaat.

Concreet kwam er op de plaats van de veranda een uitbreiding rond een patio opgebouwd. Deze open binnentuin trekt het daglicht tot in het hart van de woning en bepaalt meteen de hele organisatie van de gelijkvloerse verdieping. De circulatie slingert zich als een slang doorheen de woning. Vooraan bevindt zich de zithoek, in het midden de inkom met vestiaire en toilet aan de ene kant en de patio aan de andere, en achteraan – voorbij de bocht langs de patio – het nieuwe volume, dat de leefkeuken omvat en breed uitkijkt op de tuin via een groot raam. Het kloppend hart zeg maar, waar wordt gekookt en gegeten, waar de kinderen in de aangrenzende bureau-nis of op de keukentafel hun huiswerk maken, maar waar de ouders ook rustig kunnen werken wanneer de kinderen in de zithoek of op hun kamer spelen.

De patio is een ware draaischijf op het gelijkvloers. Hoewel hij tegen de blinde gemene muur is aangebouwd en volledig met glas is omsloten, brengt hij licht én ruimte in de woning en voorkomt hij een donker “pijpeffect”. Een steeneik en Japanse esdoorn zorgen voor groen. In de nieuwe leefkeuken trekken de witte keukenkasten en het kookeiland de aandacht. “Het werk van een schitterende ambachtsman die ik iedereen kan aanbevelen”, aldus de eigenaar. Op de vloer ligt hier wit marmer. “Het marmer past in het geheel en houdt het licht vast”, klinkt het. De verlichting bestaat uit spots en hanglampen.

Het grote schuifraam naar de tuin – met ervoor de radiator in de vloer verwerkt – beslaat de hele breedte van de uitbreiding en loopt verticaal voorbij het verlaagd plafond, wat de ruimte nog bijkomend lijkt te vergroten. De patio verbindt de keuken met de zithoek, waar een vloer in tropisch hardhout rust. De kleur is vlammend donkerrood en past uitstekend bij de gashaard tegen de zijwand.

Tekst Jos Segaeert

© beelden Liesbet Goetschalckx

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 412

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels