Bekijk de galerij In beeld: Een woning in de helling geschoven

In beeld: Een woning in de helling geschoven

Nieuwbouw open, Reportages

Op de grens van Brabant en Limburg slaagde architecte Saskia Horions erin architectuur en natuur in elkaar te laten overlopen. Het hellende terrein draaide ze in haar voordeel. De woning lijkt als het ware in de helling geschoven. Een knap staaltje eigentijdse architectuur.

Voor de architecte was het meteen duidelijk: om het hoogteverschil van 3 meter tussen de voorgevel en de achterbouwlijn te overbruggen en de oplopende boomlijn te volgen, moest de tuin achteraan komen en de verdiepingen in de helling worden ingeschoven. Dat had ook invloed op de indeling van de woning. Aangezien de natuurlijke lichtinval toenam per verdieping, kwamen slaapkamers en badkamer beneden en de leefruimtes op de verdiepingen. Dat betekent niet dat het gelijkvloers een donkere zone is. Met een handige ingreep slaagde Saskia Horions erin ook daar voor voldoende licht te zorgen. Aan de kant van de slaapkamers creëerde ze een heuse ‘binnentuin’. Daarmee is het gelijkvloers dubbel zo breed (10 meter) als de andere twee verdiepingen (5,5 meter).

Rol van patio

“Die patio moest er hoe dan ook komen”, merkt de architecte op. “Vermits er in de zijgevels geen ramen zitten, moesten de slaapkamers op een andere manier licht en lucht krijgen. Door de patio in te bedden in een grote betonconstructie – een absolute noodzaak omdat de achtergevel in de heuvel zit – konden we niet alleen genieten van een ruime binnentuin, maar beschikten we bovendien over de nodige privacy voor deze intiemere zones.” De drie slaapkamers en de badkamer halen bij het ochtendgloren zo de zon en frisse lucht binnen.

De voor- en achtergevel van de woning zijn dan weer wel ruim voorzien van glas. “Oververhitting hoeven we in de zomer echter niet te vrezen”, legt de architecte uit. “Ondanks het feit dat de achtergevel op het zuiden uitkijkt, genieten we volop van de groene beschutting van de bomen. Wanneer de bomen in de winter kaal staan, kan de laag invallende zon diep binnen schijnen.”

Pad met hindernissen

Het resultaat mag er dus wezen! Alleen was de weg ernaartoe soms wat hobbelig. “Het was niet altijd makkelijk de juiste firma’s te vinden”, herinnert Saskia Horions zich. “We hadden geregeld af te rekenen met problemen. Zo geraakte de sonderingsmachine bijvoorbeeld niet op de helling en moest er een manueel toestel ter plaatse komen. Even voordien was de man die enkele bomen moest kappen gewoon niet komen opdagen. De eerste ruwbouwaannemer ging failliet, waardoor de werf drie maanden stillag. De eerste aannemer voor de betonvloer gooide de handdoek. Maar gelukkig kende de tweede perfect zijn vak. Hetzelfde kan gezegd worden van alle andere aannemers die het huis maakten tot wat het is. Het was een plezier om met die mensen samen te werken.”
Zelf staken de architecte en haar partner ook de handen uit de mouwen. “We hebben zelf de elektriciteit en de ventilatie voor onze rekening genomen. Net als al het schilderwerk, het oliën van het schrijnwerk en het aanbrengen van de plinten. Het ontwerp van de patio en de tuin lieten we over aan specialisten (studio K), maar de uitvoering deden we grotendeels zelf. Nu staat enkel nog de aanleg van de oprit op het programma.”

Tekst Jos Segaert
Foto’s Luc Roymans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels