Bekijk de galerij In beeld: Een zee van licht op min 1

In beeld: Een zee van licht op min 1

Renovatie, Renovatie gesloten

Ze hadden het huis van hun dromen gevonden in Brussel. Het enige wat ze nog misten, was meer lichtinval. Een kolfje naar de hand van architecten Pierre-Yves Gillet en Laurent Vasteels van bureau Baikal.

Het huis in Sint-Pieters-Woluwe dateert uit de jaren 1930 en telt vier niveaus. Op het eerste niveau, dat lager ligt dan de straat, moest een grote glazen veranda die uitgaf op de tuin het licht binnenhalen. Die lichtinval werd echter gehinderd door zware balustrades en een donkere vloerbekleding. Om maar te zwijgen van het enorme bijgebouw dat het grootste deel van de buitenruimte in beslag nam. Dat kon de potentiële bouwheren echter niet ontmoedigen. In 2016 kochten ze het pand.

Een grote tuin

De nieuwe eigenaars droomden van een echte tuin. Het imposante bijgebouw, dat ooit diende als kantoor, werd dan ook afgebroken.
Toen konden de architecten aan hun voornaamste opdracht beginnen: de relatie van het huis met de – nieuwe – tuin verbeteren en het licht binnenhalen.
De ondergrondse verdieping, die in direct contact staat met de tuin én het gelijkvloers, stond centraal bij deze ingrepen. De twee niveaus waren al met elkaar verbonden door een vide die werd overspannen door een glazen dak en door een trap waarvan de gemetselde balustrade en treden bedekt waren met tabletten van blauwe steen. De architecten behielden de vide en het glas, maar vervingen de grote vensterdeur die toegang gaf tot de tuin. Zo zorgden ze voor betere thermische prestaties, zonder aan de oorspronkelijke afmetingen te raken.

Een hedendaagse aanbouw

De ondergrondse verdieping, die je bereikt via een trap in de inkomhal, omvat de eetkamer in de vide, met daartegenover de keuken. De oude keuken was al wat meer naar achter doorgetrokken: een kleine houten uitbreiding die eruit sprong ten opzichte van de veranda. “Daar konden we niet veel mee aanvangen”, vertellen de architecten. “De beslissing was dan ook snel genomen om ook deze kleine uitbreiding te slopen en te reconstrueren, met een ontwerp aangepast aan het comfort van vandaag, degelijk geïsoleerd en met maximale lichtinval.”

De achtergevel van dit nieuwe volume heeft nu grote ramen en een extra toegang tot de tuin via een schuifraam. Dat is uitgerust met externe zonwering om oververhitting te voorkomen op warme zomerdagen.

Alles binnen budget

De bestaande verwarmingsketel was aan vervanging toe. Het was technisch haalbaar om vloerverwarming te installeren op de ondergrondse verdieping, maar het budget liet het niet toe. Een gedwongen keuze die volgens de eigenaars geen invloed lijkt te hebben op de energierekening.
Wat als ze opnieuw konden beginnen? “Met hetzelfde budget zouden we precies hetzelfde doen. We hebben zelfs meer gerealiseerd dan oorspronkelijk gepland.” Zoals de nieuwe eiken vloer in de woonkamer of de restauratie van de trap naar de twee verdiepingen. “Om de energieprestatie van het huis verder te verbeteren, zouden de ramen en de isolatie van het bovenste deel van de gevel moeten worden vervangen”, aldus de architecten. Het is gewoon een kwestie van tijd. Ondertussen gaan de bewoners toch al een warme, knusse winter tegemoet, met heel veel licht.

Ontwerp Architectenbureau BAIKAL

Tekst Stephan Debusschere
Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het winternummer van Ik ga Bouwen (nr. 426)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels