Bekijk de galerij In beeld: een zwarte diamant

In beeld: een zwarte diamant

Renovatie halfopen, Reportages

Atypisch, maar niet extreem. Een huis met net dat tikkeltje méér. Gianni en Sarah verzoenden hun smaken en creëerden een nestje waar ze zich echt thuis voelen.

Hij werkte nog maar net, zij liep nog stage. Gianni en Sarah stortten zich in een avontuur nadat ze het pand slechts één keer hadden bezocht. Een ideale ligging in het heuvelachtige en rustige dorpje Embourg, de vele mogelijkheden en de stevige boom achterin de tuin overtuigden hen. Interieurarchitect en kunstenaar Gianni deed een beroep op een architect die hij kende. Samen vormden ze een duo.

Een eeuwenoude Japanse techniek

De houten bekleding op de gevel is het eerste wat opvalt als je de voorkant van het huis ziet. In plaats van een dure houtsoort als ceder, kozen de eigenaars voor lokale den. Met een eenvoudige gasbrander gaf Gianni de planken een opvallend zwarte kleur. “Ik maakte gebruik van een eeuwenoude Japanse techniek”, zegt hij. “Shou sugi ban is de naam. Het ziet er erg mooi uit en beschermt hout tegen regen, wind, schimmel en ongedierte. We zijn trots op onze duurzame en originele gevel.”

De kracht van materialen

Van een gevelbekleding in gebrand hout tot een borstwering in lichtdoorlatend staal. Gianni gebruikte heel wat materialen, zonder hierbij de eigenheid van het product uit het oog te verliezen. De kunstenaar wou een originele woning die zich niet opdringt. “Daarom maakte ik aan de voorgevel gebruik van wat ik het ‘oogklepprincipe’ noem. De houten uitbouw vormt een stompe hoek met de bestaande constructie. Ons huis krijgt zo een eigen karakter. Tegelijk is er geen inkijk in de tuin. Onze woning is discreet, zonder haar eigen temperament te verliezen.”

Tekst Vanessa Uyttenhove

Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het aprilnummer van Ik ga Bouwen (nr. 419)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels