Bekijk de galerij In beeld: Eenvoud als leidraad

In beeld: Eenvoud als leidraad

Renovatie appartementen en loften, Reportages

Het architectencollectief metamorphOse maakte van deze kleine geïsoleerde studio op het dak van een gebouw uit de jaren 1960 een comfortabel appartement met de allures van een penthouse. Het project is mooi in al zijn eenvoud.

De kleine studio met kookhoek, doucheruimte en leef-/slaapruimte werd gebouwd in de jaren 1960, samen met het onderliggende gebouw van vier verdiepingen. Hij stond al een hele tijd leeg toen Christiane hem ontdekte.

Het kleine volume van zo’n 30 vierkante meter genoot van een dubbele oriëntatie en een vrij uitzicht op de zeer groene omgeving van een rustige wijk in de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Bovendien was enkele jaren eerder al een gunstig advies verstrekt om te mogen uitbreiden. Volgens de plannen zouden twee volumes mogen worden toegevoegd – een vooraan en een achteraan – om de studio om te vormen tot een appartement met één slaapkamer.

Oude plannen

Christiane schakelde Architectencollectief metamorphOse in om de studio te verbouwen. Architect Axel Cailteaux begon aan het project op basis van de plannen die enkele jaren voordien waren opgesteld en goedgekeurd. “We behielden de buitenconfiguratie zoals die destijds was voorgesteld. Enkel de binnenindeling hebben we omgegooid om aan de wensen van de eigenares te voldoen”, aldus de architect.

De voor- en achtergevel van het gebouw werden volledig vrijgemaakt en uitgebreid met twee houten ‘dozen’. Beide dozen zijn bekleed met cederhout. “Aan de straatkant loopt de bekleding door over de gemene muur, om het esthetisch aantrekkelijker te maken voor de buren.” Op het dak van het gebouw ernaast staat namelijk een gelijkaardige studio.

Centraal zit nu de keuken, met aan weerszijden respectievelijk de dagzone en de nachtzone. In combinatie met de grote schuiframen aan beide kanten, resulteert de perfecte uitlijning van de drie volumes in één lang perspectief dat uitzicht biedt op de omgeving, zowel voor- als achteraan.

Harmonie in materialen

De keuken werd gemaakt met standaardelementen van Ikea. De architect werkte echter een origineel geheel uit met multiplex panelen in fineereik, voor een persoonlijk accent. De aannemer sprong mee op de wagen en gebruikte dezelfde panelen in het hele appartement: in de omkadering van het bed in de slaapkamer, de treden tussen de verschillende niveaus, en zelfs de kasten en planken in de woonkamer en de hal.

Aangezien de keuken in het midden van het appartement ligt, krijgt ze het minste licht. Om dat gebrek aan natuurlijk licht te compenseren, integreerde de architect een groot raam in het dak. De witte muren, de transparante spatwanden en enkele witte accenten in het meubilair maken de keuken extra helder.

De vloer is er van beton ciré en loopt door in de eetkamer. “Het voordeel van beton ciré is dat het makkelijk aan te brengen is op verschillende oppervlakken”, legt de architect uit. Ook de multiplexpanelen die de treden vormen die aan de ene kant naar de woonkamer leiden en aan de andere kant naar de slaapkamer zijn ermee bekleed, voor harmonie in kleur en materialen. “Het gebruik van die ruwe materialen geeft het geheel karakter”, besluit Axel.

Ontwerp MetamorphOse

Tekst Stephan Debusschere – Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in het meinummer van Ik ga Bouwen
(nr. 430)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels