Bekijk de galerij

In beeld: Eenvoudig vormgegeven kubuswoning verrast op tweede zicht

Woningreportages

Deze vrijstaande woning in een doodlopende straat lijkt op het eerste gezicht een eenvoudig vormgegeven moderne kubuswoning, zoals je er wel vaker ziet. Wie van dichterbij een kijkje gaat nemen, merkt dat er veel meer aan de hand is. Grote open en gesloten vlakken wisselen elkaar af, met de halfopen claustragevel boven de inkompartij als blikvanger .

In een rustige straat aan de rand van de stad droomden de opdrachtgevers van een strakke, ruime woning voor hen en hun twee dochters. Daarin mochten een dubbele, inpandige garage, een afzonderlijk volume voor de masterbedroom én een ruime plek voor een bureau niet ontbreken. Geen felle kleuren, geen onnodige details, enkel hier en daar een warm accent.

Architecten Karin Janssen en Hans Weemaes van hkarchitecten gingen aan de slag met de wensen van de eigenaars en ontwierpen een woning die werd opgebouwd uit grote open en gesloten vlakken, met in de voorgevel een claustra als semi-transparant geheel, die het bureau op de eerste verdieping afschermt. De gebruikte gevelstenen en klinkers werden zodanig gekozen dat het een monoliet geheel lijkt, waaruit hier en daar een hap werd genomen.

Het metselwerk is bijzonder. De eigenaars wilden geen gelijmde bakstenen, maar wel dunne voegen. Dit werd opgelost door de stenen te dunmetselen met zwarte mortel. De horizontale voegen werden uitgekrabd, terwijl de kopse voegen net werden opgevuld, met als resultaat een sterk horizontaal lijnenspel.

De patine die de gevel ondertussen kreeg door de weersomstandigheden, geeft de woning een modernistische uitstraling.

Tekst: Agnes Mus

Ik Ga Bouwen 409

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels