Bekijk de galerij In beeld: Energiezuinige woning met een knik

In beeld: Energiezuinige woning met een knik

Nieuwbouw open, Reportages

Is het een balk? Is het een kubus? Nee, het is de woning die stam architecten ontwierp voor een jong gezin in de Kempen. Een opvallende constructie die ecologisch sterk staat en de zon met open armen verwelkomt.

Vroeger stond op deze plek een bescheiden huis uit de jaren 1960. Het had al een eerste renovatieronde achter de rug toen Catheline en Nick erin trokken maar het was niet meer van deze tijd. Daarom voerde het koppel nog een tweede ronde uit. Het oorspronkelijke plan was om er tien jaar te wonen en er dan een nieuwbouwwoonst in de plaats te zetten. Maar dat was buiten de basisconstructie van de oude woonst gerekend: die bleef te koud aanvoelen in de winter en te warm in de zomer. Bovendien kampten de slaapkamers met hardnekkige vochtproblemen. Het koppel zag zich dus genoodzaakt om al na vijf jaar een versnelling hoger te schakelen.

De oude woning werd afgebroken en het koppel liet een nieuwe woning bouwen. Tijdens de werken verbleven ze in een wooncontainer in de tuin. “Een hele belevenis met twee kleine kinderen”, herinnert Nick zich. “Al had het ook zijn voordelen. Het was handig om de werken in het oog te houden en bij te springen bij vragen of problemen.”

Ecologisch skelet

Nick en Catheline wilden een energiezuinige woning met bio-ecologische bouwmaterialen. De keuze voor de structuur viel op een houtskelet en in de plaats van enorme glaspartijen, kwamen er afzonderlijke ramen die vanuit de verschillende hoeken op het gelijkvloers een zicht bieden op het landschap.

Voor de indeling van de ruimtes lieten de architecten van stam architecten zich leiden door de stand van de zon. De functionele ruimtes zijn daarom noordelijk gericht, terwijl de kamers errond de baan van de zon volgen. Kortom: opstaan bij ochtendlicht, leven bij middaglicht en gaan slapen bij avondlicht.

Scherpe hoek

De plattegrond is een verhaal op zich. De eigenaars wilden een goed geïsoleerde en compacte woning met een eenvoudig ontwerp. En toen kwam stam architecten op de proppen met een woning waar een knik in zat… Dat was even slikken. Maar die knik zat er met een reden: hij zorgt ervoor dat de tuin – die aan de noordkant ligt – toch de hele dag zon krijgt. Als het huis perfect rechthoekig geweest was, had de tuin vooral in de schaduw gelegen. Bovendien maakt de knik het ontwerp bijzonder. En spannend. Wie het huis ziet, vraagt zich automatisch af hoe het in elkaar zit. De binnenruimte oogt er ook speelser door, zonder dat de bewoners er nadeel van ondervinden.

Met het oog op de toekomst

De woning is niet enkel ecologisch, ze is ook energie-onafhankelijk. “Dat kregen we voor elkaar met een watervoerende houtkachel met een buffervat van 500 liter”, vertelt de eigenaar. “Ze is aangesloten op de vloerverwarming en zorgt ook voor sanitair warm water. We hebben ook fotovoltaïsche panelen op het dak liggen. Een gasaansluiting hebben we niet.”

Een stuk van het gelijkvloers kan later eventueel worden omgevormd tot studio. Zo kan het huis onderdak bieden aan verschillende generaties. In de knik is een afsluitbare ruimte voorzien. Het sanitair ligt er al, dus met enkele eenvoudige ingrepen kan er een aparte woonentiteit gecreëerd worden.

Ontwerp stam architecten

Tekst Anja Giegas
Foto’s Yannick Milpas

Lees de volledige reportage in het oktobernummer (nr. 424) van Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels