Bekijk de galerij In beeld: hippe hoekwoning met ruw kantje

In beeld: hippe hoekwoning met ruw kantje

Nieuwbouw halfopen, Reportages

Wie niet zoekt, die vindt. Vraag maar aan architecte Sarah Poot, wiens aandacht tijdens een fietstocht werd getrokken door een trapeziumvormig, braakliggend stuk grond op de hoek van een straat. Ze ontwierp er een gezinswoning met drie verdiepingen en twee dakterrassen voor. De grootste troeven zijn de ruwe, industriële look en massaal veel licht.

Industriële look

Op het eerste zicht lijk je wel naar een industrieel pand te kijken. De veelkleurige donkere geglazuurde bakstenen die het koppel in Duitsland kocht, dragen zeker bij aan die look, en ook de ramen in de voorgevel ogen industrieel. Ze zijn bovendien heel groot, zodat de zon zich maximaal kan laten zien en voelen in de namiddag. Gelukkig werken de kruinen van de bomen in de straat als natuurlijke zonwering. “We hebben voor guillotineramen gekozen, omdat we vinden dat die een mooie horizontale onderverdeling hebben. Een ander voordeel is dat je ze niet hoeft open te draaien en er zo geen onbruikbare ruimte ontstaat binnen.” Ook een aantal binnenmuren zijn voorzien van ramen, zoals de badkamer en de zithoek. Het doel van deze ingreep is wederom licht, licht en nog eens licht.

Diverse plafondhoogtes

Een andere opmerkelijke keuze was het breken met de conventie dat slaapkamers boven horen en woonruimtes beneden. “Door die volgorde om te draaien, hebben we het meeste licht in de woonkamer. Er is zelfs nog een derde verdieping met tv-ruimte die uitgeeft op een van onze dakterrassen. Op de donkere benedenverdieping is een carport en een bureauruimte, en op de eerste verdieping heb ik drie slaapkamers en de badkamer een plek gegeven.”
De tweede verdieping is bijzonder: de keuken, zithoek en eetruimte lopen naadloos in elkaar over en vormen dus één geheel. Toch hebben die eerste twee een lager plafond. “De eetruimte is anderhalf keer zo hoog als de rest. Dat heb ik gedaan om de ruimte optisch te vergroten.” Door het plafond hoger te maken, ontstaat er bovendien contact met de tv-ruimte erboven én met het dakterras. Dat de keuken en de zithoek een plafond op normale hoogte hebben, zorgt daar dan weer voor extra gezelligheid en intimiteit.

Ruwbouw = afbouw

Sarahs man Wouter heeft zijn eigen staalbedrijf ‘De Knock & Aerts’. Logisch dus, dat zij in haar plan een glansrol weglegde voor staal. Wouter maakte alle ramen, borstweringen, trapleuning – die bestaat uit pilaren die van de benedenverdieping helemaal tot boven reiken – en verlichtingsarmaturen zelf. De combinatie met het beton is heel geslaagd. “We kozen voor gepolierd beton als vloer en met planken bekist beton voor de plafonds. De lijnen die daardoor zijn ontstaan, geven de schuine lijnen van het perceel aan.” Al het beton is ter plaatste gestort, ook dat van de trap. “Met het beton hebben we onze woning een ruw karakter gegeven, we wilden immers geen clean huis.” De muren zijn gemetseld in handvormstenen. Enkel de scheidingsmuren zijn bepleisterd; alle andere zijn in zichtmetselwerk dat Sarah en haar man zelf in het wit schilderden.

Ontwerp Sarah Poot

Lees de volledige reportage in Ik ga bouwen nr. 431

Tekst Katrien Depoorter
Foto’s Luc Roymans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels