Bekijk de galerij In beeld: hoe een oude schuur verbouwd werd tot een glazen vakantiehuis

In beeld: hoe een oude schuur verbouwd werd tot een glazen vakantiehuis

Renovatie open

"Elke architect wil vroeg of laat een glazen huis bouwen." Aan het woord is Xavier Donck van Donck Architecten uit Deinze. Samen met zijn zoon en vennoot Arthur en een team van gedreven aannemers blies hij een oude schuur nieuw leven in. Het pand is nu een vakantiewoning met maximaal uitzicht op het weidse polderlandschap.

Jarenlang jagen – op wild, niet op vastgoed – in de omgeving van een schuur waar je stiekem dol op bent en dan op een dag ontdekken dat ze te koop staat … Dat overkwam Roos uit Alveringem, een rustige gemeente in de polders van Bachten de Kupe. Eerst droomde ze van een jachthuis, wat later zag ze er een vakantiewoning in. “Wie van een schuur uit 1897 een parel van een vakantiehuis met voldoende slaapplaats voor zes personen wil maken, moet een beetje zot zijn. Gelukkig is Roos dat”, zegt haar architect Xavier Donck terwijl hij nu, drie jaar na de oplevering, het eindresultaat nog eens bewondert.

Uit liefde

Opdrachtgeefster en architect kennen elkaar al jaren want de renovatie van deze schuur was niet hun eerste gezamenlijke project. “Xavier heeft in 1997 de privéwoning van mij en mijn man ontworpen. Ik bewonder zijn gevoel voor esthetiek. We hebben dezelfde smaak en daarom was ik vastberaden om opnieuw met hem te werken”, legt Roos uit. Nieuw was dat Xaviers zoon Arthur intussen in de associatie was gestapt. De schuur is dan ook een ontwerp van vader en zoon geworden. “De jongere generatie architecten denkt veel na over ecologie en energiebesparende maatregelen. Voor mij was het dus een meerwaarde om Arthur erbij te hebben”, blikt Roos tevreden terug.

Hoe begin je aan een project zoals dit? Hoe transformeer je een voormalige opslagplaats voor hooi, die eind 19de eeuw met recuperatiemateriaal werd gemaakt en waar de wind meer dan honderd jaar door spleten en kieren kon waaien, in een aangenaam vakantieverblijf met alle nutsvoorzieningen? En hoe maak je als architect een statement zonder de ziel van het pand verloren te laten gaan? Het antwoord van Xavier Donck is even eenvoudig als geniaal: “Met liefde voor de schuur. Deze verbouwing heeft dat gevoel bij ons aangewakkerd want sindsdien hebben we nog een aantal andere schuren gerenoveerd en zelfs naar andere locaties verhuisd. Ook de schurenbouwer en andere aannemers met wie we gewerkt hebben, delen die passie. Ik ben ervan overtuigd dat dat cruciaal was voor de slaagkansen.”


Lees meer in Ik ga bouwen & renoveren n°388


Tekst: Katrien Depoorter – Foto’s: Bieke Claessens


Architecten Xavier en Arthur Donck – www.donck.archi

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels