Bekijk de galerij In beeld: L-vormig huis legt nadruk op de tuin

In beeld: L-vormig huis legt nadruk op de tuin

Nieuwbouw open, Reportages

Wat doe je als je een noordoost gericht perceel in de buurt van een autosnelweg kan kopen? Velen zouden zich er niet aan wagen, maar architect Gert De Leersnyder raadde zijn klanten aan er toch voor te gaan. De L-vormige woning die hij ontwierp, vormt niet alleen een buffer tegen lawaai maar garandeert ook een maximaal gebruik van de tuin.

De opdrachtgevers vertoeven het liefst van al buiten. Eigenlijk is de tuin voor hen minstens zo belangrijk als het huis zelf. Maximaal van de zon kunnen genieten – en dat zowel binnen als buiten – was bij elke stap of beslissing in dit bouwproces een van de voornaamste uitgangspunten. Dat het perceel dat ze kochten, op het noordoosten is gericht, roept dan ook enkele vragen op. Kunnen ze dan wel ten volle van hun tuin genieten? En wat met die autosnelweg in de buurt? Die verstoort toch alle rust?

“Ik ken de bewoners al lang en ben met hen meegegaan toen ze de bouwgrond gingen bekijken. Zij zagen meteen de nadelen, maar ik wist hoe ik die minpunten kon wegwerken met een goed ontwerp. Bovendien heeft het perceel ook veel troeven: het ligt in een rustige, doodlopende straat in een wijk vlakbij een natuurdomein. Het lijkt wel alsof je er in een soort niemandsland terechtkomt, waar een hele joviale sfeer heerst; vooral jonge gezinnen hebben er immers een thuis gevonden”, zegt architect Gert De Leersnyder.

L-vormig

Dat het een L-vormig huis zou worden, stond voor De Leersnyder van in het begin vast, want op die manier kon hij een grote, deels ingesloten voortuin aan de zonnigste kant creëren. Daar maakt het gezin nu heel veel gebruik van. Doordat er amper verkeer in hun straat is, hebben ze bovendien niet het gevoel dat ze daar een stukje privacy voor opgeven.

Een tweede voordeel is dat de vleugel aan de kant van de autosnelweg een buffer vormt voor het lawaai dat uit die richting komt. Zit de wind “verkeerd”, dan valt daar in de voortuin toch niet zo veel van te merken. Doordat de woning pal in het midden van het perceel werd gebouwd, is er ook nog een ruime achtertuin.

Groeiwoning

Over het belang van zonlicht hadden we het al, maar er stond nog veel meer op de wenslijst van de opdrachtgevers. “Ze wilden vier slaapkamers, een overdekt terras dat aansloot op de leefruimte, een afgesloten thuiskantoor met zicht op het natuurgebied en op het gelijkvloers moest een polyvalente ruimte komen die later eventueel omgebouwd kan worden naar een slaapkamer. De bedoeling was een ‘groeiwoning’ te maken. Wil een van de drie kinderen later op de eerste verdieping wonen, dan kan daar zonder al te grote structurele veranderingen een appartement van gemaakt worden. Enkel de buitenmuren zijn dragend”, zegt De Leersnyder.

Elke vierkante centimeter benut

Het perceel waarop deze woning staat, is bijna tien are groot. Wie dacht dat enkel de zonnige voortuin wordt benut, heeft het mis. Ook de achtertuin bewijst zijn dienst met onder andere een moestuin, een winterterras en een opslagplaats voor hout. “Het gezin gebruikt elke vierkante centimeter van de tuin en ook in het huis zelf is dat het geval. Er zit een uitgebreid programma in verwerkt en dat terwijl de bewoonbare oppervlakte eigenlijk niet groter is dan 190 m².”

Ontwerp architect Gert De Leersnyder

Tekst Katrien Depoorter
Foto’s Luc Roymans

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels