Bekijk de galerij

In beeld: Langgevelhoeve in ere hersteld

Woningreportages

Oud en nieuw met elkaar verzoenen: het kan. Deze langgevelhoeve in de Antwerpse Kempen is daar een mooi bewijs van. Een brok architecturale geschiedenis waar een modale eigenaar zou voor terugschrikken om ze aan de huidige eisen aan te passen. Niet in dit geval. Het huis straalt de glorie uit van weleer maar vervult met verve de functie die je van een moderne woning mag verwachten.

Vandaag ligt ze wat benepen in de dorpsstraat, omringd door recente en minder nieuwe huizen. Je moet zelfs even zoeken voor je ze ontdekt. “Ooit was het anders”, zegt architect en eigenaar Thomas Swaenepoel. “Op de eerste atlas van België, die van Ferraris uit 1777, prijkt de hoeve heel alleen. Enkel de dorpskerk en wat verder de abdij van Tongerlo houden haar gezelschap. Inmiddels is ze opgegaan in het architecturaal weefsel van de gemeente.”

Gelukkig heeft ze een groot deel van haar charme weten te behouden. Dat heeft ze onder meer te danken aan de ruime tuin en de aanpalende muren achteraan, die de woning volledig afscheiden van het verkeer aan de straatkant. Het contrast kan nauwelijks groter zijn. Drukte en rust liggen op amper enkele meters van elkaar verwijderd.

Lees de hele reportage in Ik Ga Bouwen 402

Tekst: Josse Devriendt

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels