Bekijk de galerij In beeld: Licht en ruimte dankzij hertekende achtergevel

In beeld: Licht en ruimte dankzij hertekende achtergevel

Deze renovatie van een typisch Brusselse woning is een mooi voorbeeld van de opwaardering van het bestaande bouwweefsel in de hoofdstad. Dankzij een volledig hertekende achtergevel en het weghalen van onnodige binnenmuren ademt de woning licht en ruimte uit. En dat zonder extra vierkante meters.

Deze rijwoning uit de jaren 1920-1930 was er slecht aan toe. Alles was versleten, zelfs de oude technieken waren tot dan onaangeroerd gebleven. Bovendien gaf de woning een gesloten indruk. De benedenverdieping die boven de straat en de tuin uitstak, bestond uit twee opeenvolgende ruimtes, gescheiden van de gang, de traphal en een aanbouw waarin de keuken was ondergebracht. De achtergevel, die nochtans naar het zuiden gericht was, bood praktisch geen enkele opening. Bovendien verhinderden de talrijke binnenmuren dat het daglicht vanaf de straatgevel verspreid kon worden.

Open achtergevel

De sleutel tot het project was de achtergevel. “Hoewel ze zelf niet over een echte tuin beschikken, hadden de eigenaars wel de mogelijkheid om volop te genieten van de zon in het zuiden en van het zicht op het omliggend groen door de hele achtergevel open te breken”, legt architect Mathieu Dewitte van het bureau Jules Miles uit. “Dit potentieel zou heel het ontwerp bepalen.”

En dat gebeurde ook. De achtergevel werd helemaal hertekend en ingevuld met grote glaspartijen en een brede dakkapel op de derde verdieping. Binnen moesten alle overbodige binnenmuren eraan geloven. Resultaat: heldere, open ruimtes op elke verdieping en twee extra buitenruimtes.

 

Tekst Stephan Debusschere

Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 415

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels