Bekijk de galerij In beeld: Lichte arbeiderswoning met veel doorkijk en weinig inkijk

In beeld: Lichte arbeiderswoning met veel doorkijk en weinig inkijk

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Amper twee jaar geleden kocht architecte Ruth Carlens een kleine te renoveren rijwoning. Ze sloopte ongeveer alles achter de geklasseerde voorgevel en verbouwde met bescheiden middelen de donkere arbeiderswoning om tot een lichte, comfortabele woning met veel doorkijk en weinig inkijk.

Van de oorspronkelijke woning bleef enkel de voorgevel overeind. Binnen bleven de bakstenen van een van de twee gemene muren zichtbaar en werden ze wit geschilderd. “Op die manier behield ik ook aan de binnenkant een authentiek element”, vertelt de architecte. “Voor het overige werd alles gepleisterd.” Achteraan moesten de oude koterijen eraan geloven en kwam er een nieuwe aanbouw over twee verdiepingen.

Volledige openheid

Het gelijkvloers, en eigenlijk de volledige woning, is helemaal open. Alle overbodigheden liet de architecte achterwege: er is geen inkomhal, geen gang en er zijn zo weinig mogelijk deuren. Maar door de open trap dwars te plaatsen, heeft de voorbijganger geen volledige doorkijk in de woning en wordt het woongedeelte enigszins van de straat gescheiden.

Door het gelijkvloers volledig open te laten, kan er in dit soort rijwoningen echter snel een “langepijpgevoel” ontstaan. De architecte doorbrak dit door ter hoogte van het kookfornuis een brede nis te voorzien. Die loopt  helemaal door tot boven. Aan de overzijde zorgt de overgang van de geschilderde bakstenen muur in een gepleisterde wand voor een visuele onderbreking.

Daglicht

Die vide boven het kookfornuis speelt een cruciale rol voor de lichtinval in de woning. Door op de grens tussen oud en nieuw een lichtstraat te voorzien in het dak, valt het daglicht op een diffuse manier in de leefruimte. En in de slaap- en badkamer op de verdieping. De slaapkamer kreeg namelijk een groot binnenraam, dat behalve voor meer lichtinval ook voor diagonale doorzichten zorgt op de rest van de woning.

 

Tekst Agnes Mus

Foto’s Stijn Knapen

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 415

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels