Bekijk de galerij In beeld: lichtovergoten triplex dankzij open traphal

In beeld: lichtovergoten triplex dankzij open traphal

In oude rijwoningen valt de middelste kamer vaak nogal donker uit. Architect Antoine van Durme loste het probleem op door de ruimte open te trekken en openingen te maken in het dak. Het resultaat benadrukt de eclectische stijl van de woning, die het midden houdt tussen oud en nieuw.

Transparante aaneenschakeling

“Om te beginnen wilden we het donkere en gesloten appartement opentrekken om zo veel mogelijk licht binnen te halen”, legt de architect-eigenaar uit. De scheidingswand tussen de twee kleine kamers aan de voorkant moest er daarom als eerste aan geloven. Het resultaat was een open ruimte over de volledige breedte van het gebouw waarin de keuken en eetkamer werden ondergebracht. Verder is de deuropening tussen het voorste en centrale vertrek – waar de woonkamer zich bevindt – aanzienlijk vergroot. En achteraan laat een wand van glas en staal tussen de slaapkamer en de leefruimte het zonlicht door tot in het hart van de woning.

Maar het orgelpunt van het project is ongetwijfeld de opengemaakte traphal in het midden van de woning, waardoor er nu ook daar licht binnenvalt via de nieuwe dakvensters. Een slim idee met een origineel effect dat de donkere tussenkamer helemaal opfrist.

Ruw en knus tegelijk

Elke ruimte is aangekleed in een combinatie van wit, zwart en hout, opgefrist met een vleugje groen. Ruwe en oude materialen spelen er een hoofdrol, zoals zichtbare bakstenen, metalen balken, antiek lijstwerk en een gerestaureerde plankenvloer. De natuurlijke materialen creëren een warme en authentieke sfeer. En ze steken mooi af tegen de gladde witte wanden. De ideale combinatie tussen oud en nieuw.

 

Tekst Marie Delooz

Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 416

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels