Bekijk de galerij

In beeld: massief volume met warme accenten

Ruwbouw

Om de woning een massief aanzien te geven en er geen volume van te maken met een duidelijk onderscheiden dakvlak en gevels, werd gekozen voor bakstenen en dakpannen in gelijkaardige tinten. Afhankelijk van de lichtinval varieert ook het kleurverschil tussen dak en gevels.

De woning ligt in een verkaveling waar klassieke verkavelingsvoorschriften gelden, zoals een uitspringende bakgoot. De architect wilde echter een zo zuiver mogelijk ontwerp en daar hoorde ingewerkte goten bij. Gelukkig werd na veel gepalaver zijn aanvraag voor de verkavelingswijziging goedgekeurd.

Speels

De opdrachtgevers wisten reeds van in het begin dat ze een woning wilden met gevels in gelijmde baksteen. Ze kozen voor een paarsblauwe, lange baksteen met veel kleurnuances, die in wildverband werd gelijmd. Het resultaat is een ruw ogende gevel zonder voegen maar met veel diepte en schaduw.

Intrigerend

Het ruwe van de gevelbaksteen contrasteert buitengewoon goed met de gladgeschaafde, verticaal geplaatste latten padoek van de houten gevelbekleding op het gelijkvloers en achteraan op de verdieping. Die combinatie van hout en baksteen geeft de woning een warme, uitnodigende uitstraling. Het hout vormt in de gevel een mooie aanvulling op de koele glasoppervlakken. Zo’n partij houten stroken met open naden is bovendien intrigerend omdat ze niet onmiddellijk prijsgeeft wat erachter zit. Op sommige plaatsen zit er een deur achter, herkenbaar aan de zwaardere, uitstekende lat om het zo weinig mogelijk te laten opvallen. Die eigenlijke deuren achter het hout zijn uit glas zodat het daglicht tussen de latten kan binnenstromen.


Tekst: Agnes Mus – Foto’s: Bieke Claessens


Ik ga bouwen & renoveren n°377


GMF Architecten – www.gmf-architecten.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels