Bekijk de galerij In beeld: Oud en nieuw in perfecte harmonie

In beeld: Oud en nieuw in perfecte harmonie

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

In het huis van Amédée val je van de ene verbazing in de andere: een plafondhoogte van meer dan 3 meter, sierlijsten, glas-in-loodramen, een monumentale trap… en dat op een unieke locatie: in een rustig straatje, op enkele minuten van de kathedraal van Doornik. Het pand uit het einde van de negentiende eeuw was eerder al gerenoveerd, maar de harmonie was zoek. Nieuwe ingrepen zorgden voor de nodige samenhang, waarbij het hedendaagse het oude sublimeert. In alle eenvoud.

Op zoek naar licht

Door de imposante lengte van het huis en de aangrenzende gebouwen aan weerszijden viel het licht maar moeilijk binnen. De verschillende ingrepen die hadden plaatsgevonden en de opdeling van het gelijkvloers maakten de ruimtes aan de tuinzijde nog somberder. De voornaamste leefruimte (die de keuken en de eetkamer behelst) was al eens opnieuw ingericht, maar dat bleek niet voldoende om de nodige helderheid te brengen.

Door openingen te maken in de bestaande muren, lijkt de keuken nu veel groter. Terwijl de eetruimte, van haar kant, meer licht krijgt dankzij een kleine aanbouw die de oude veranda vervangt. Een groot raam biedt er nu een prachtig uitzicht op de tuin.

In het midden zorgt een muur met een glas-in-loodraam – zwart geschilderde bakstenen met witte omlijsting aan de keukenzijde, smetteloos wit aan de woonkamerzijde – voor een harmonieuze scheiding tussen de ruimtes. Het gekleurde raam laat het licht van beide kanten binnenstromen zonder directe inkijk.

Het bestaande verbeterd

“De renovaties die de woning had ondergaan, waren ietwat chaotisch en hadden afbreuk gedaan aan haar karakter”, zegt Quentin Belin, architect van het project. “Het was onze missie om het bestaande opnieuw in zijn waarde te herstellen.” Zoals de glas-in-loodramen, of de oude bakstenen muur (in het verleden was de plek waar de keuken nu zit een buitenruimte, red.) met zijn antieke glasraam die nu de keuken scheidt van de woonkamer. De bakstenen werden gereinigd en zwart geverfd, waardoor ze nu een volwaardig architecturaal element vormen. Ook de wit geverfde sierlijsten en zuilen in de woonkamer zijn in hun oude glorie hersteld.

De renovatiewerken waren nauwelijks achter de rug, toen de eigenares het idee opperde haar slaapkamer en een kleine badkamer in te richten op zolder. Hier waren aanzienlijke ruwbouwwerken voor nodig. Tijdens de werken stootten ze echter op een fijne verrassing. Achter de dubbele wanden en het vals plafond kwam plots het oude gebinte tevoorschijn en toonde de ruimte pas echt haar potentieel. De architect vertrok dan ook vanuit de imposante houten structuur en gebruikte het als architecturaal element waarrond hij de rest van de slaapruimte organiseerde. Die bleef sober, net als de badkamer: charmant in al haar eenvoud, een combinatie van zwart en wit. De glazen wanden laten het licht door en versterken het gevoel van ruimte onder het dak nog meer.

Tekst Vanessa Uyttenhove – Foto’s Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels