Bekijk de galerij

In beeld: oude schuur krijgt tweede jeugd met natuurlijke materialen in de hoofdrol

Renovatie open

Wanneer je het dorpje Pry (Walcourt) binnenkomt, aan de rand van de meren van l’Eau d’Heure, kan je gewoon niet naast deze imposante schuur kijken. Ze stond al jaren leeg maar de achterkleinkinderen van de oorspronkelijke eigenaars bezorgden het gebouw een tweede jeugd. En het bleef in de familie. De transformatie is namelijk het werk van architectenbureau Djâke, dat in handen is van niemand minder dan de zus van de eigenares, Anne Stevens, en haar vennoot Egil Franssen.

De schuur is het hoofdvolume van een complex dat ook een paardenstal, een veestal en een kleine woonst omvatte. In die laatste hebben de eigenaars en hun drie kinderen gewoond tijdens de bouwwerken. Met deze renovatie wilden ze de gebouwen een tweede leven geven, waarin natuurlijke materialen een prominente rol moesten spelen. De originele kenmerken van het gebouw bleven zo veel mogelijk bewaard, terwijl het resultaat toch een moderne woning is die voldoet aan de huidige comforteisen.

De schuur was binnenin zo goed als leeg, van de vloer tot de nok, over een hoogte van meer dan 10 m. Ideaal dus om grote, doorlopende niveaus te creëren, met leefruimtes die de omvang van het gebouw maximaal benutten.

Tekst Denis Vasilov

Foto’s Laurent Brandajs (tenzij anders vermeld)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels