Bekijk de galerij In beeld: Oude schuur wordt energie-efficiënte woning

In beeld: Oude schuur wordt energie-efficiënte woning

Renovatie open

Een oude, 17e-eeuwse schuur werd door het architectenbureau Crahay & Jamaigne verbouwd tot een hedendaagse woning die bijzonder energie-efficiënt is. Er was echter heel wat geduld en doorzettingsvermogen nodig om het project tot een goed einde te brengen.

Het Land van Herve staat vol met verbouwde oude boerderijen. Het zijn niettemin kostbare eigendommen, want ze zijn erg in trek. Met name bij Duitsers en Nederlanders die op zoek zijn naar een tweede residentie vlak bij de Ardennen. Architectenbureau Crahay & Jamaigne verzorgde de renovatie van een dergelijk gebouw, met respect voor zijn originele uitstraling en zijn geschiedenis. Het bijzondere is dat deze tot woning omgetoverde oude schuur energieprestaties biedt die identiek zijn aan die van een moderne woning.

Het project is er maar kunnen komen dankzij het doorzettingsvermogen van de eigenares… Ze heeft er altijd al van gedroomd om een oude boerderij om te bouwen tot een hedendaagse woning. “Het was hier dat ik wilde komen wonen”, preciseert ze. “In deze boerderij, die vroeger nog werd uitgebaat door mijn familie. Ik had nooit gedacht dat ik op een dag de kans zou krijgen om er een deel van te kopen.”

Toen die kans zich aanbood, hapte ze meteen toe. Het hoofdgebouw is nog altijd het eigendom van een ander familielid, maar zij verwierf de aanpalende schuur. Een gebouw samengesteld uit stallen en een hooizolder. Een gesloten, natuurstenen constructie, zonder isolatie, met een vloer van aangestampte aarde vermengd met gerecupereerde bakstenen. Een gebouw waarin alles nog moest gedaan worden.

“Het project zag er moeilijk uit, gezien de toestand van het gebouw. Maar de plek was uitzonderlijk”, onderstreept architect Guy Jamaigne. “Het terrein is prachtig en de schuur heeft een ideale inplanting: vroeger hadden bepaalde monnikenorden de gewoonte om hun boerderijen buiten het dorp op te trekken, op ‘positieve’ plekken, opdat de koeien meer melk zouden produceren en om de gezondheid van het vee te kunnen verzekeren. We hebben de kwaliteit van de site laten controleren door een wichelroedeloper gespecialiseerd in de bouw: de grond is gezond en hij stelde een positieve aardenergie vast ter hoogte van het bebouwde oppervlak.”

Tekst: Anne-Catherine De Bast

Foto’s: Laurent Brandajs

Architecten: Crahay & Jamiagne

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels