Bekijk de galerij In beeld: Oude woning met een jonge ziel

In beeld: Oude woning met een jonge ziel

Renovatie, Renovatie gesloten, Reportages

Door overbodige muren neer te halen, ruimtes te verbouwen en de achtergevel in een nieuw jasje te steken, blies de architect-eigenaar deze Brusselse woning uit de jaren 1930 nieuw leven in. Het resultaat: een eigentijdse woning met net wat meer ziel.

Toen François Verrier, architect bij het bureau AUXAU, op zoek ging naar een huis voor zijn gezin, koos hij bewust voor een te renoveren pand. “Zo’n persoonlijk project is de ideale werkbasis voor een architect”, vertelt hij. Dat pand vond hij in een rustige wijk in Oudergem. Achter de gele bakstenen gevel ging een gedateerd interieur schuil, en het gelijkvloers was opgedeeld volgens het klassieke patroon van drie opeenvolgende ruimtes. Gevolg: de middelste ruimte kreeg weinig licht en de keuken in het verlengde van de inkom was smal en gesloten.

Ruimtes laten ademen

Het idee om de keuken open te trekken en een grote, lichte ruimte aan de tuinzijde te creëren, kwam al snel. Muren werden weggehaald en vervangen door stalen liggers waar nodig. En de nieuwe, aanzienlijk grotere keuken kreeg een opening over de volledige breedte. Een groot vouwraam verbindt nu binnen en buiten volledig met elkaar. “Met dit type raam blijven er geen profielen staan wanneer je het raam opent: het huis loopt door in de tuin en omgekeerd. De tuin is nu een integraal onderdeel van onze leefruimte”, vertelt de architect.

Die gevelbrede raampartij had nog een ander groot voordeel: ze vangt veel natuurlijk licht en brengt het via de keuken tot in de eetkamer, het middelste vertrek in de rij. Nu het van zijn oorspronkelijke keurslijf af is, kan dit centrale deel vrij ademen.

Een flexibel huis

De eigenaars vonden het als jonge ouders niet meteen nodig om de drie verdiepingen van de woning nu al volledig te benutten. “Het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn op dit moment meer dan genoeg voor ons”, vindt François. “Door de eerste verdieping uit te breiden beschikken we er nu over twee mooie slaapkamers, elk met een eigen dressing in het donkerdere middengedeelte. Door die nieuwe indeling konden we een aparte gang voor de slaapkamers creëren, parallel aan de traphal.” Die dubbele gang zorgt voor voldoende privacy voor de bewoners, terwijl de doorgang naar de bovenliggende verdiepingen vrij blijft. Een interessante oplossing, wetende dat de tweede verdieping is ingepalmd door twee studentenkamers en er onder het dak een grote logeerkamer zit. Het huis biedt dus nog heel wat mogelijkheden voor een verdere gezinsuitbreiding.

 

Tekst Marie Delooz
Foto’s Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels