Bekijk de galerij In beeld: passiefwoning op een ongebruikelijke plek

In beeld: passiefwoning op een ongebruikelijke plek

Nieuwbouw gesloten

Deze passiefwoning werd gebouwd op de ruïnes van een industriële site. De ongewone vorm van het terrein werd het decor voor een woning met een bijzonder volume. Geboetseerd als het ware in haar zoektocht naar licht.

Toen de eigenaars op zoek gingen naar een woning die ze konden verbouwen in het centrum van Brussel, stootten ze op dit trapeziumvormig perceel binnen een woonkern. Het zat gekneld tussen hoge gebouwen maar was daardoor wel beschut tegen straatlawaai. “Het leek wel Fort Boyard”, zegt architect Marc Vande Perre.

De nieuwe constructie, ontworpen als passiefwoning, werd geselecteerd als “Voorbeeldgebouw 2011”. Dit was een initiatief van Leefmilieu Brussel om de bouw en renovatie van duurzame woningen te stimuleren. Zo werd het niet alleen makkelijker om een bouwvergunning te bekomen, ze liet ook toe een diepgaander studie van het project en zijn details uit te werken.

Magazijn met nieuwe bestemming

Het project staat op de plaats van een oud magazijn waar ooit een ijzerwinkel zat. Een vijftiental jaar geleden werd het pand verwoest door een brand. Om de zware renovatie te kunnen realiseren, werden de bestaande muren van de opslagplaats als verankering gebruikt voor een nieuwe constructie die volledig in houtskelet werd opgetrokken. Op het gelijkvloers werden drie muren – met een oorspronkelijke hoogte van 12 meter – gedeeltelijk behouden. Alleen de vierde gevelmuur is nieuw. Op de verdieping werden twee gevels schuin opgetrokken, waardoor ze in verbinding staan met de aanpalende gebouwen. Een deel van de bakstenen afkomstig van de afbraak diende om de kelder op te vullen en het niveau van het gelijkvloers te verhogen. De bakstenen die nog in goede staat waren, werden buiten hergebruikt voor de paden.


Tekst Agnès Zamboni

Foto’s Florence Detienne


Architect Amandine Sellier en Marc Vande Perre, AAC Architecture

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels