Bekijk de galerij In beeld: Reïncarnatie van een  rijwoning

In beeld: Reïncarnatie van een rijwoning

Renovatie, Reportages

Met authentieke materialen en frisse ideeën kreeg dit huis in Luik al zijn glans terug! Opvallend: voor de indeling werd vertrokken van de keuken, een doordacht ontwerp waar de bewoners en hun gasten gezellig samenkomen.

Een rijwoning in de stad, zoals Luik er duizenden heeft. Met grote ruimtes en mooie volumes. Maar, net als zoveel andere, verminkt door een reeks ondoordachte renovaties… Daar blijft nu geen spoor meer van over.
Die wedergeboorte kwam er weliswaar niet van de ene dag op de andere. Dat was in de eerste plaats een kwestie van budget, maar ook van behoeften. Toen het koppel in 2006 op zoek ging naar een woning om te kopen, was een van de criteria dat het huis té groot moest zijn…

De ruimte opnieuw toegeëigend

Toen ze deze woning voor het eerst bezochten, konden alle criteria meteen worden afgevinkt. Meer zelfs, de begane grond en de tussenverdieping waren deels ingericht als studentenkoten, met een individuele keuken en badkamer. “De extra inkomsten waren welkom. Zo konden we onze aankoop doen renderen”, zegt de eigenares.

De indeling van het huis mocht op dat moment dan wel naar de smaak zijn van de bewoners, de onzorgvuldig uitgevoerde renovatiewerken waren dat allesbehalve. “Het was meer een doe-het-zelfproject dan wat anders. We dachten om na een paar jaar werken te laten uitvoeren, maar uiteindelijk woonden we zo tot in 2018!” Toen het eindelijk zover was, nam het koppel contact op met architect Jonathan Renson. Het doel was duidelijk: de begane grond zo herinrichten dat er meer contact ontstond met de tuin. Aan het volume zou niet worden geraakt, het huis moest blijven zoals het was.

De keuken staat centraal

De leefruimtes bevinden zich nu op de begane grond, die bestaat uit drie aangrenzende kamers en een bijgebouw opzij. De woonkamer ligt aan de straatkant, in wat ooit een studentenkot was. De ruimte erachter, de vroegere berging waarlangs de eigenaars vroeger naar de tuin konden, is nu de eetkamer.

Maar de hoofdrol op het gelijkvloers is weggelegd voor de keuken, die zich in L-vorm aan de achterzijde nestelt. De keuken moest functioneel en uitnodigend zijn. De bewoners houden immers van koken en gasten ontvangen, en ze zijn erin geslaagd om alles op een coherente manier te combineren. Om dat te doen werd de muur die het bijgebouw scheidde van de woonvertrekken opengebroken. Zo ontstond de L-vorm. Het kookeiland kwam in het directe verlengde van de eetkamer te liggen. “We wilden graag koken zoals in een restaurant met een open keuken – dat was ons uitgangspunt.”

Koken doen ze dus in alle openheid, in het verlengde van de leefruimte. Aan de andere kant, in het smalle bijgebouw, is de opbergruimte ondergebracht en wordt er afgewassen – al is er in het kookeiland een extra spoelbakje toegevoegd voor het gemak. Deze opstelling zorgt bovendien voor een vlotte circulatie, vooral omdat de opslagruimte direct toegankelijk is via de inkomhal.

Een ander opvallend element in de keuken is de vloer. De sobere witte laminaatmeubelen en werkbladen in kwarts krijgen tegengewicht van kleurrijke cementtegels. “De vloer is de vrolijke noot in dit project”, glimlacht Jonathan Renson. “Sommige tegels zijn uniek, andere komen meerdere keren voor. De vloerbekleding mocht niet al te regelmatig zijn omdat de muren niet helemaal recht zijn. En door de tegels in een ruit te leggen, hoefden we ook niets uit te lijnen.” Een uiterst originele oplossing voor een zeer waar veel oude woningen mee kampen. Dat kan alleen maar inspireren.

Ontwerp Jonathan Renson

Tekst Anne-Catherine De Bast – Foto’s Caroline Dethier

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels