Bekijk de galerij In beeld: Renovatie met allure

In beeld: Renovatie met allure

Inspiratieprojecten, Renovatiedag

Met Multibat als bouwheer en BURO-C als architect werd een appartementsgebouw van circa 1950, in hartje Oostende vlak bij de zeedijk, weer in zijn volle glorie hersteld. Waar mogelijk bleven originele elementen zoals de trap, de rondbogen en de ijzeren balkonleuning intact, terwijl nieuwe technieken en luxueuze materialen het pand opluisteren met hedendaags comfort en net dat tikkeltje meer.

Er wordt nog volop getimmerd, geplakt en geschilderd, maar de contouren van het uiteindelijke resultaat, negen gestapelde doorzonappartementen met zeeën van licht en ruimte, schemeren al door het stof heen. 

Vermoedelijk rond 1950 en heel waarschijnlijk naar een ontwerp van architect Georges Boutelier, rees hier een gebouw met vijf verdiepingen en een achteruitwijkende mezzanine. Om het complex binnen te loodsen in de 21e eeuw drong een doortastende renovatie zich op. Architect Carla Degryse van BURO-C architecten: “De voorgevel, met zijn rondbogen, ijzeren sierbalustrades en stijlvolle ornamenten met lelies of pijl-en-boog, bleek geklasseerd als waardevol stadszicht, waardoor we moesten overleggen met Monumentenzorg.” 

De gevel in zandkleurige Franse natuursteen werd dus bewaard, gereinigd en waar nodig hersteld, terwijl de originele ijzeren sierbalustrades een lik witte metaalverf kregen. “Ook de mooie rondbogen op de tweede verdieping lieten we ongemoeid, net als de trap binnen, die door zijn design een waardevol element vormde. Wel verwijderden we de ijzeren leuning, hoogden we de stenen balustrade op en werden de treden bekleed met marmer, om de traphal wat allure te geven.”

Extra bouwlagen

Oorspronkelijk telde het gebouw een gelijkvloers en vijf verdiepingen, maar de bouwheer kreeg toelating om nog drie extra bouwlagen toe te voegen, op voorwaarde dat de gevelbekleding aansloot bij de originele façade. Om die reden werd ook hier geopteerd voor een zandkleurige keramische steen en aluminium schrijnwerk in dezelfde kleur. De bovenste drie appartementen, die steeds verder inspringen, kregen gezelschap van uitgestrekte terrassen, met ingeklemde glasbalustrades voor maximaal zicht en licht. Terrassen werden trouwens op alle verdiepingen voorzien: soms aan de achterkant – als patio op het gelijkvloers of via een roosterterras langs de volledige gevelbreedte – soms aan de voorzijde. Voor de derde en vierde verdieping vond BURO-C daar een elegante oplossing op: ze offerden er telkens één raam op voor een inpandig terras, zodat de oorspronkelijke gevel mooi intact bleef.

Gevarieerde indeling

Nadat de kelder werd uitgerust met negen afzonderlijke bergplaatsen plus een praktische fietsenstalling, en er een nieuwe lift in het gebouw was geïnstalleerd, waren de afzonderlijke appartementen aan zet. Hier werd de grove borstel bovengehaald: alle tussenmuren bleken rijp voor de sloop. Zodoende maakten ze plaats voor ruime en hedendaagse flats. Ook de originele betonnen gewelven werden te licht bevonden en kregen daarom versterking met wapennetten; aansluitend werden ze voorzien van 4 centimeter akoestische isolatie. Op twee etages bleken de betongewelven in te slechte staat: daar werden ze vervangen door nieuwe lichtgewichtgewelven.

Voor de inrichting van de appartmenten was het startpunt hetzelfde. Elke unit heeft een open keuken die overloopt in eetkamer en zithoek, twee slaapkamers (met uitzonderling van het penthouse, dat één slaapkamer telt), een badkamer en toilet. Maar, de uiteindelijke indeling varieert per etage en zo heeft elk appatement zijn eigen persoonlijkheid.

Kopers krijgen carte blanche inzake kleuren en materialen voor de inrichting van hun casco appartement, maar het startpunt is onveranderd: een weelde aan licht en ruimte in alle vertrekken en het zicht op het park beneden.

In het appartement waar wij een kijkje gaan nemen, beschikt de ene slaapkamer over een doucheruimte in keramische tegels, en de masterbedroom over een badkamer in marmer. Door een grotere gemeenschappelijke badkamer te vermijden, kwam ruimte vrij voor een hal die toegang geeft tot het buitenterras achteraan. 

Op de tweede bouwlaag is de woonkamer vooraan dan weer verbonden met een mooie, lichtovergoten ruimte achterin, die zowel als bureau, TV-hoek of zithoek kan worden ingericht. Terwijl de leefruimte op het gelijkvloers zich ontpopt tot een aaneenschakeling van diverse vertrekken, met een royaal ruimtegevoel tot gevolg. 

Eigentijds luxueus

Terug naar het appartement op de tweede verdieping. Voor hedendaags comfort kwamen goed isolerende aluminium profielen met dubbele beglazing in de plaats van het staal van de rondbogen, terwijl 8 centimeter PUR-vloer-
isolatie en vloerverwarming werden weggewerkt onder een eiken parket. De gaswandketel, het ventilatiesysteem C+ en alle andere leidingen verenigen zich in een koker die alle verdiepingen doorloop. Die koker zit op zijn beurt verstopt in de berging, die schuilgaat achter een deur, onopvallend ingewerkt in de kastenwand van de keuken. 

De keuken, met werkblad in greige Fior di Bosco marmer en kastfronten in donker laminaat, oogt verfijnd luxueus. De witte kasten in mdf onder het keukeneiland zorgen voor een verfrissend tegengewicht. Doordat telkens opnieuw dezelfde materialen terugkeren in de andere ruimtes – marmer in de badkamer en toilet, laminaat voor de (hang)kasten en legplanken, messing als warm detail in de slaapkamer en in het toilet – daalt een rustgevende harmonie neer over het interieur, nog versterkt door kleurtonen die perfect op elkaar aansluiten. Zwarte opbouwspots, al dan niet aan rails bevestigd, zwarte kranen en zwarte klinken wakkeren het gevoel van raffinement nog meer aan, terwijl indirecte verlichting via ledstrips dan weer de juiste dosis gezelligheid injecteert. 

In een ander, reeds bewoond appartement hogerop, heerst een volstrekt andere sfeer: daar overheerst louter wit, in de keukenkasten, muren en gietvloer. Multibat zorgt voor casco appartementen, waarna de kopers carte blanche krijgen inzake materialen en kleuren. Maar het startpunt is onveranderd: de weelde aan licht en ruimte in alle vertrekken en het zicht op het park beneden. Een zuivere win-win!

Ontwerp BURO-C

Tekst Katrien Bonne
Fotografie Sarah Van Hove

Bezoek dit project samen met vele andere op www.renovatiedag.be.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels