Bekijk de galerij In beeld: Renovatie stoomt oude villa klaar voor de toekomst

In beeld: Renovatie stoomt oude villa klaar voor de toekomst

Zoals zovele woningen uit de jaren 1960 ontbrak het ook hier aan een efficiënt en uitdagend ruimtegebruik. Concreet: een opeenvolging van kleinere kamers rond een donkere en veel te brede traphal. Interieurarchitecte Natalie Allaert van studio HAAN ging de uitdaging aan en maakte met een soepel grondplan en aanpasbare technieken levenslang wonen mogelijk.

Flexibel ruimtegebruik

Om alle leeffuncties op het gelijkvloers met elkaar te verbinden en een volledige circulatie mogelijk te maken bedacht Natalie een ruime kastenwand die als centrale woonkern fungeert: een speels geheel van inspringende en uitstekende kasten met deuren die 180° kunnen draaien, en doorspekt met nissen in diverse afmetingen.

Dezelfde 180° draaiende deuren integreerde Natalie doorheen de woning, waarbij ze opvallen door hun polyvalente gebruik: door deuren te openen of te sluiten betrek je kamers bij de leefruimte, of zonder je ze net af. Met dit systeem bereidde Natalie het huis voor op de toekomst. “Stel dat een van de bewoners minder mobiel wordt, dan kan wat nu nog de fitnessruimte is later snel en makkelijk transformeren tot een slaapkamer: de inloopdouche is er al, de wastafel ook. Bovendien laat de brede 360° circulatie rond de kastenwand het gebruik van een rolstoel toe.”

Domotica

Niet alleen een flexibel ruimtegebruik, ook een soepele toepassing van technieken is onmisbaar in een woning die op levenslang wonen werd geconcipieerd. Zo sleepte Natalie maar liefst 1 km kabels aan voor de installatie van het domoticasysteem: op het gelijkvloers zijn slechts vier schakelaars te vinden, al kan elk van hen wel twaalf voorgeprogrammeerde functies bedienen, gaande van het regelen van de ventilatie, de verwarming of de verlichting.

Voor de afwerking van de woning hield de architecte het sober, met hier en daar enkele opmerkelijke details. Zo recupereerde ze de witte porseleinen stopcontacten en komen de originele vensterbanken in roze marmer her en der in het interieur terug, maar dan in een volledig nieuwe functie. Zo richt dit huis zijn blik overduidelijk op de toekomst, zij het met een fijne knipoog naar het verleden.

Tekst Katrien Bonne

Foto’s Luc Roymans

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 415

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels