Bekijk de galerij In beeld: School wordt thuis

In beeld: School wordt thuis

Renovatie, Renovatie open, Reportages

Een oude school ombouwen tot woning? Een droomproject denk je dan. Maar als alleen nog de voorgevel overeind staat, wordt het een stuk moeilijker. Zeker als het een geklasseerde gevel is.

Meer dan één eigenaar heeft zijn tanden stukgebeten op het gebouw. Of liever: op het perceel met de gevel. Uiteindelijk kwam het project in handen van Stijn en Annemie. “De school stond al enkele jaren leeg en de stad Gent wou ervan af. Iedereen mocht erop bieden onder gesloten omslag. De drie hoogste bieders konden dan een ontwerp indienen. Wie het creatiefste voorstel deed, mocht de gevel en het perceel kopen.” Stijn en Annemie hebben niet zelf geboden. Ze kochten het project van de winnaar, die met twee ontwerpen was vastgelopen. De plannen kochten ze erbij maar waren niet echt hun ding. Via vrienden kwamen Stijn en Annemie bij Maarten Vanbelle en Dries Vens terecht

Bij een project als dit is de verleiding groot om het thema “school” in elke kamer door te trekken. Maar los van een subtiele knipoog naar het verleden, moest het huis vooral gezellig aanvoelen. Enkel de rode en witte tegels in de inkom doen inderdaad denken aan oude schoolgebouwen.

Reusachtige raamopeningen

Stijn en Annemie wilden een ruime gezinswoning. Een grote keuken of spectaculaire badkamer hoefden niet, een grote leefruimte daarentegen was een must. Algauw valt de beslissing om het huis niet los maar tegen de gevel te bouwen. Maar dat is letterlijk een uitdaging van formaat. “Die gevel heeft de verhoudingen van een publiek gebouw. Dat is moeilijk te vertalen naar een woning, waar het gezellig moet zijn”, vertelt Maarten. “Zeker als je ramen hebt van zowat 3 meter hoog op ruim 1,5 meter boven het voetpad.” Aan die verhoudingen valt helaas niet te tornen, want de gevel is beschermd.

Maarten en Dries beslissen om achter de reusachtige raamopeningen van dit project drie nissen te maken. Het tweedimensionale gevelvlak wordt als het ware uitgerekt tot drie dimensies. Om het probleem van dat hoge plafond aan te pakken, hebben we de vloerpas verhoogd naar het niveau van de venster- tabletten”, gaat Maarten verder. “Achter elk van die drie gevel- openingen hebben we dan een ruimte gemaakt, waardoor een soort kokers ontstaan. De eerste koker zit achter de voordeur. Dat werd de inkom. De tweede werd de keuken. De derde werd een bureau.”

Net als de wanden, werd de vloer in de kokers wit geverfd. Het effect is zowaar hemels. Ook op een regenachtige dag. Maarten: “De gevelopeningen zitten op ruim 1 meter van elkaar. We hebben die ruimte gebruikt om tussen de eerste twee kokers de trap, het toilet en de toegang tot de kelder onder te brengen. In het volume tussen de tweede en de derde koker vind je het aanrecht, de voorraadkasten en een boekenrek. Eigenlijk kan je de hele voorzijde van de woning als een groot meubel zien.”

Doorleefde materialen

De woning is intussen ruim 4 jaar oud. Maar net als bij veel andere projecten van Atelier Vens Vanbelle is het moeilijk om er een leeftijd op te plakken. Veel heeft te maken met het gebruik van traditionele materialen zoals baksteen, hout en metaal. Sommige daarvan zijn nieuw, andere werden gerecupereerd. Zoals de stalen I-ligger, die mee de draagvloer ondersteunt. De bakstenen binnen en in de achtergevel hebben eveneens een voorgeschiedenis.

“We kiezen bewust voor zo’n oude steen, omdat dat overkomt alsof het huis er altijd al gestaan heeft. Die warme materialen geven het project een ziel en zorgen voor een vertrouwd gevoel. In het geval van Stijn en Annemie laat de donkere kleur van de stenen die witte nissen ook beter tot hun recht komen. Er ontstaat een zachte overgang tussen binnen en buiten.

Tekst Wim Deloof – Foto’s Tim Van de Velde

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels