Bekijk de galerij In beeld: Slimme hoekwoning midden in de stad

In beeld: Slimme hoekwoning midden in de stad

Renovatie gesloten, Reportages

Toen Johan en Lieve dit huis met zijn bizarre vorm kochten, twijfelden ze even wat ze ermee zouden aanvangen. Ze sloegen aan het puzzelen en slaagden erin een leuke, eigentijdse woning te creëren met slimme oplossingen voor alle obstakels eigen aan de ligging en de beperkte vloeroppervlakte van het gebouw.

De eerste reactie van het architectenkoppel was afbreken en heropbouwen. Het pand was er namelijk zo pover aan toe. Dat die optie uiteindelijk van tafel werd geveegd, had voornamelijk te maken met de goede staat van het dragend metselwerk, de gevels én een verschil in belastingtarief.

Uiteindelijk bleef enkel de buitenschil behouden. Binnen werd de woning volledig uitgebroken tot er alleen een grote, open koker restte. Die was groot genoeg om er vier bouwlagen met een plafondhoogte van 2,76 m in onder te brengen, dat alles over een oppervlakte van telkens 48m2. Ruim genoeg dus voor een gezin met twee kinderen, plus kantoor.

Trap

Bij het ontwerp zijn de architecten vertrokken van de positie van de trap. “In een verticale woning als deze is die allesbepalend”, vertelt architect Johan De Coster. De doorlopende, ter plaatse gestorte betonnen trap staat vrij centraal zodat aan weerszijden ervan de verschillende functies worden bepaald. Die zijn op elke verdieping van elkaar te onderscheiden door een klein niveauverschil van telkens twee treden. Enkel op de derde verdieping lopen de vloeren aan weerszijden van de trap gelijk. Hier bevinden zich de zithoek en het buitenterras. Die lopen via een schuifraam naadloos in elkaar over.

Beton

De hele interne structuur bestaat, net als de trap, uit beton. De keuze viel op ter plaatse gestort en ontkist beton. “In principe is dat stukken duurder dan prefabplaten”, weet Johan. “Het vergt meer voorbereiding en werk op de werf. Dat bleek ook uit de aanbesteding. Maar toen de aannemer het trapeziumvormige plan zag, besefte hij ook dat prefab hier geen logische keuze was en paste hij zijn prijs aan. Elke week kwam er zo een nieuwe verdieping en vloer.”

Het ontkist beton geeft het plafond van de verschillende ruimtes een bijzonder ritme mee. Het werd niet geschilderd, wat het contrast met de witte muren en de verschillende vloerbekledingen benadrukt. In de zithoek en op het terras volgt de houten vloer trouwens de tekening in het betonnen plafond, wat voor een bijzondere dynamiek zorgt.

Tekst Jos Segaert

Foto’s Yannick Milpas

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 414

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels